Državni zavod za statistiku (DZS) potvrdio je u srijedu svoju prvu procjenu o realnom rastu prometa od trgovine na malo u kolovozu od 5,1 posto na godišnjoj razini, što je već 24. mjesec zaredom kako potrošnja raste.

rast-potrosnje-midiDZS je objavio da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u kolovozu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 2,6 posto, a realno za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je najveći rast potrošnje još od rujna 2007. godine, kada je porasla 6,7 posto.

Na mjesečnoj je razini, pak, u kolovozu, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet od trgovine na malo zabilježio realni rast od 0,3 posto, odnosno nominalni od 0,2 posto.

Promatrano prema trgovačkim strukama, a prema izvornim neprilagođenim indeksima, u kolovozu je na godišnjoj razini najviše, za 22,4 posto, porastao promet u trgovini na malo motornim vozilima, dijelovima i priborom za motorna vozila, motocikle i dijelove.

Za 16,7 posto porastao je, pak, promet u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama, dok je za 14,4 posto povećan promet u maloprodaji računalne opreme, knjiga i novina, igara i igračaka i dr., a za 13,5 posto promet tekstilom, odjevnim predmetima, obućom i kožnim proizvodima.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, koje imaju najveći, 41,7-postotni udio u prometu od trgovine na malo, promet je u kolovozu porastao 0,3 posto prema istom mjesecu lani, dok je u maloprodaji motornih goriva i maziva (udio od 18,9 posto) smanjen za 4,8 posto. (tportal.hr/Hina)