29.8 C
Zagreb
Ponedjeljak, 22. srpnja 2024., 13:19
OstaloLogistikaOporavak trgovine podigao dobit logističkog diva Moller Maerska

Oporavak trgovine podigao dobit logističkog diva Moller Maerska

Povećana potražnja za robom poput namještaja i opreme za vježbanje u vrijeme pandemije potaknula je skok vozarina, povećavši dobit danskog logističkog diva Moller Maerska u 2020. godini. Prihodi su na razini grupe porasli 2,2 posto, na 39,7 milijardi dolara.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) poskočila je 44 posto, na 8,2 milijarde dolara.

U četvrtom je tromjesečju EBITDA gotovo udvostručena, na 2,71 milijardu dolara, potpomognuta rekordno visokim vozarinama i niskim cijenama goriva.

Maerskov odjel pomorskog prijevoza tereta, najveći u kompaniji, “poslovao je na rekordnoj razini u tom tromjesečju zahvaljujući snažnom oporavku potražnje”, rekao je izvršni direktor Maerska Soren Skou.

“Naš kontinuirani napredak učvršćuje nas u uvjerenju da će zarada tvrtke nastaviti rasti kako se ekonomska situacija bude normalizirala u 2021. i godinama koje slijede”, kazao je Skou.

Globalni prijevoznici brzo su se oporavili od prošlogodišnjeg zaustavljanja trgovine diljem svijeta kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, a veliki poticaj bio im je rast prometa u maloprodaji SAD-a.

Maersk očekuje da će kontejnerski prijevoz tereta u svijetu ove godine porasti tri do pet posto, nakon 2-postotnog pada u 2020.

Većinu robe široke potrošnje prevoze upravo logističke tvrtke poput Maerska, s velikom flotom brodova za kontejnerski prijevoz. Od kolovoza ti su brodovi sasvim popunjeni, što se nije dogodilo proteklih deset godina, ističe Reuters.

Maersk u ovoj godini očekuje EBITDA u rasponu od 8,5 do 10,5 milijardi dolara. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...