Premijer Zoran Milanović razgovarao je danas s predstavnicima švedske tvrtke IKEA o kratkoročnim i dugoročnim aktivnostima te tvrtke koja planira otvoriti prvu robnu kuću u Hrvatskoj do kraja iduće godine.

zoran-milanovic-predstavnici-ikee-midiGlavni izvršni direktor IKEA Grupe Mikael Ohlsson istaknuo je odlučnost kompanije da dođe na hrvatsko tržište i upoznao Milanovića s trenutnom situacijom u vezi što bržeg početka gradnje prve IKEA-ine robne kuće u Hrvatskoj, priopćeno je iz Vlade.

Nadam se da će prva IKEA-ina robna kuća biti otvorena do kraja 2013. godine u Rugvici kraj Zagreba, rekao je Ohlsson novinarima nakon sastanka.

Švedski koncern također vidi veliki potencijal u proširenju suradnje s lokalnim dobavljačima. Pored Tvina iz Virovitice, s kojim IKEA surađuje već 30 godina, i Feroplasta iz Buja, tražimo i druge dobavljače u Hrvatskoj, naglasio je Ohlsson.

Sastanku je nazočio i veleposlanik Kraljevine Švedske u Hrvatskoj Fredrik Vahlquist koji je istaknuo da će IKEA u Zagrebu biti prva takva robna kuća u regiji. Najavio je da se dugoročno planiraju otvoriti još dvije robne kuće, u Splitu i Rijeci.

Premijer Zoran Milanović izrazio je punu potporu IKEA-inim planovima za Hrvatsku istaknuvši da će Vlada pomagati, sukladno svojim ovlastima i mogućnostima, ostvarenju te važne investicije koja će otvoriti nova radna mjesta i pružiti široke mogućnosti suradnje lokalnoj industriji. U tome ćemo vam biti partneri, poručio je Šveđanima Milanović.

Prema planovima IKEA-e, u Rugvici trebaju biti izgrađeni robna kuća i trgovački centar. U robnu kuću uložilo bi se od 50 do 60 milijuna eura, a u trgovački centar oko 200 milijuna eura, što znači ukupno ulaganje od oko 250 milijuna eura. (H)