Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je provedena blok transakcija kojom je država 11,75 posto dionica Luke Rijeka prodala poljskom OT Logisticsu, čime je ta kompanija povećala svoj vlasnički udio u Luci Rijeka s dosadašnjih 20,81 na 32,56 posto.

Transakcija je provedena na temelju odluke Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavljene u ponedjeljak, a njezina je vrijednost prema ranije objavljenim podacima 79,2 milijuna kuna.

Time je nastala obveza objave ponude za preuzimanje, o čemu je OT Logistics izvijestio putem Zagrebačke burze.

OT Logistics prošli je tjedan potvrdio da je jedini podnio ponudu za kupnju 11,75 posto dionica Luke Rijeka po cijeni od 50 kuna po dionici, što je jednu kunu više od minimalne cijene koju je tražio CERP.

Formalnu odluku o prihvaćanje ponude poljske kompanije Upravno vijeće CERP-a je donijelo 1. rujna.

Upravno vijeće CERP-a je odluku o pokretanju prodaje državnih dionica u Luci Rijeka donijelo krajem lipnja, a postupak prodaje je započeo 16. kolovoza. Tada je CERP objavio poziv za iskazivanje interesa i dostavu obvezujućih ponuda za kupnju 1.584.124 dionica Luke Rijeka, što čini 11,75 posto temeljnog kapitala, a dionice su iz portfelja RH, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, CERP-a te Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Poljski OT Logistics je u srpnju 2015. godine u javnoj ponudi dionica Luke Rijeka stekao 20,81 posto dionica, a tada je objavio i da je zainteresiran za daljnje ulaganje u Luku Rijeka. (Hina)