podravka-zgrada-large-midiMađarska OTP banka je pozvala Podravku da plati iznos od 11,58 milijuna eura, što prema obračunu te banke predstavlja konačnu razliku u cijeni nakon završetka transakcije prodaje paketa od 10,65 posto dionica Podravke založenih kod OTP banke.

“Podravka je zaprimila obavijest kojom OTP banka poziva Podravku da plati iznos od 11,58 milijuna eura što prema obračunu OTP banke predstavlja konačnu razliku u cijeni, a nakon završene transakcije prodaje paketa od 576.880 dionica Podravke”, izvijestila je Podravka putem Zagrebačke burze.

Podravka će nakon detaljnog razmatranja zaprimljene obavijesti donijeti odluku o daljnjem postupanju te će, s obzirom na dosadašnje izvršene rezervacije, dodatno rezervirati oko 20 milijuna kuna na teret rezultata 2011. godine, zaključuje se u Podravkinoj objavi.

Investicijsko društvo Interkapital je početkom prošlog tjedna, po nalogu Capital Trust Company Limited iz Londona i OTP Bank iz Budimpešte, prodalo 576.880 dionica ili 10,64 posto dionica Podravke, po prosječnoj cijeni od 312,87 kuna po dionici.

Riječ je o dionicama poznatim iz afere ‘Spice’ koje su bile registrirane na tvrtku FIMA AMI i dane su u zalog za kredit kod mađarske OTP banke.

Naime, te su dionice formalno bile u vlasništvu FIMA AMI, ali ih je prodavala OTP banka, jer su bile zalog za OTP-ov i MOL-ov kredit dan FIMI (oko 37 milijuna eura) kako bi premostila dug prema Merrill Lynchu, a za čiju je otplatu jamčila Podravka i dionice dane u zalog, uz opciju da će Podravka u slučaju prodaje tih dionica morati namiriti razliku između nabavne i prodajne (tržišne) cijene dionica.

Kako je prošlotjedna prodaja dionica Podravke realizirana po manjoj cijeni od nabavne koja je, kako su još ranije objavili mediji, bila 458 kuna, tako je sada OTP banka od Podravke zatražila naknadu razlike i to u iznosu od 11,58 milijuna eura.

Inače, najznačajniji kupci Podravkinih dionica koje je po ovlaštenju prodavao Interkapital bili su obvezni mirovinski fondovi (OMF) koji su nakon te transakcije povećali svoj udio u Podravki s ranijih ukupno 21,7 posto na 29,6 posto.

Naime, usporedba podataka Središnjeg klirinško depozitarnog društva o deset najvećih dioničara prije i nakon prodaje 10,64 posto dionica Podravke pokazuju da je Erste plavi OMF povećao svoj udio u Podravci sa 6,00 posto na 9,50 posto, PBZ Croatia osiguranje OMF sa 6,46 posto na 8,76 posto, AZ OMF sa 5,98 posto na 7,95 posto, dok je najmanje svoj udio povećao Raiffeisen OMF koji je početkom prošlog tjedna u Podravci imao udio od 3,25 posto, a po zadnjim podacima, sada ima 3,42 posto.

Država pak u svom vlasništvu i nadalje ima nešto više od 26 posto dionica Podravke, s obzirom da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) ima 10,62 posto dionica, Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) 9,87 posto, a Kapitalni fond, zatvoreni investicijski fond u vlasništvu HZMO-a, ima 5,94 posto dionica Podravke. (H)