Zadarska tvornica za preradu ribe Adria ide u stečaj, odlučeno je u utorak na ročištu na Trgovačkom sudu u Zadru, a stečaj tvrtke podijelio je radnice.

Rješenjem sutkinje Ardene Bajlo, inače i predsjednice Trgovačkog suda u Zadru, za stečajnog upravitelja Adrije određen je Dragan Bijelić iz Šibenika.

No, jutrošnje ročište nije prošlo kako se očekivalo.

Naime, iako ranije složne u odluci da zatraže stečaj Adrije, zbog pojave navodnog strateškog partnera koji je poslao i pismo namjere, veći dio radnica promijenio je mišljenje, pa je od 119 radnica svega njih 12 ostalo pri prvotnom zahtjevu za stečaj, kojega je u njihovo ime danas ponovio sindikalni povjerenik PPDIV-a Ivica Blažević.

“Do prije 15 dana meni su ti radnici dali 119 punomoći. Sindikat PPDIV-a nije htio stečaj, na njihov zahtjev su mene opunomoćili i jučer je tih 107 radnika to preokrenulo. I sada ovdje javno govorim da ću otkazati punomoć i njima 12, jer ne želim sudjelovati u ovakvim igrama”, poručio je sindikalni povjerenik PPDIV-a Ivica Blažević.

Jedna od radnica Jadranka Grdović rekla je da su se radnice predomislile upravo zbog strateškog partnera koji im je dao nadu da će sutra imati poslova.

“Ovo je žalosno, da svi zbog sindikata idemo kući i da smo gladni kruha. Ako smo jučer potpisali da imamo strateškog partnera, i potpisali smo nas 107, znači njegovih 12 više vrijedi nego naših 107. Imali smo 65 godina kruha, a što sada?”, pitaju se radnice koje su nakon otvaranja stečaja počele prosvjedovati ispred tvornice.

Bivši direktor Adrije Miodrag Lacić nije htio davati izjave medijima, već je kratko rekao kako se znalo već godinama da će Adrija završiti u stečaju.

Prema podacima iz obrazloženja rješenje o pokretanju stečaja, Adria je u blokadi, dugovi tvrtke premašuju 83 milijuna kuna, a zaposlenicima plaće nisu isplaćene od rujna prošle godine.

Tvrtka ima nekretnina koje, po zadnjoj procjeni, vrijede oko 113 milijuna kuna i opreme u vrijednosti oko 32 milijuna kuna te potraživanja u iznosu od oko 30 milijuna kuna. Kako je proizišlo da stečajni dužnik ima imovine iz koje bi se mogli podmiriti troškovi postupka i dijelom vjerovnici, sukladno odredbama Stečajnog zakona, donijeto je rješenje o pokretanju stečaja, navodi se uz ostalo u obrazloženju rješenja. (SEEbiz / Hina)