Rast vrijednosti izvoza proizvoda ribarstva za 31 posto

Hrvatska kontinuirano bilježi trend rasta količine i vrijednosti akvakulturne proizvodnje. U 2020. godini proizvodnja akvakulture iznosila je više od 133 milijuna eura te zabilježila rast vrijednosti za 12 posto i rast količine od 3 posto

Ministarstvo poljoprivrede je objavilo kako je u prvom tromjesečju ove godine vrijednost izvoza ribarstva porasla za 31 posto, na gotovo 94 milijuna eura, te je izvezeno 17,7 tisuća tona.

Iz Ministarstva pritom ističu kako je “ostvaren i rekordni izvoz plavoperajne tune u količini i vrijednosti”.

“Ublažavanjem mjera i otvaranjem ugostiteljskih objekata dodatno se stabiliziralo tržište ribarstva i akvakulture i proširili su se kanali prodaje te je promatrano u odnosu isto razdoblje prethodne godine zabilježena veća vrijednost prve prodaje u gospodarskom ribolovu za 3 posto, kao i rast prosječne cijene proizvoda morskog ribolova za 20 posto”, navodi se u priopćenju.

Također, navode iz resornog Ministarstva, Hrvatska kontinuirano bilježi trend rasta količine i vrijednosti akvakulturne proizvodnje. U 2020. godini proizvodnja akvakulture iznosila je više od 133 milijuna eura i zabilježila rast vrijednosti za 12 posto te rast količine od 3 posto.

Iz Ministarstva podsjećaju i da su istraživanje i prikupljeni službeni podaci Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i Državnog zavoda za statistiku pokazali rast i potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture u 2019. godini za čak 11 posto u odnosu na 2018. godinu, na nešto više od 20 kilograma po glavi stanovnika. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakVoda – Bez okusa i s okusom
Sljedeći članakStandard u Hrvatskoj u 2020. za trećinu niži od prosjeka EU-a