Pad dobiti Čakovečkih mlinova nakon “izuzetno uspješne poslovne godine”

Čakovečki mlinovi u prva su tri mjeseca ove godine ostvarili 2,7 milijuna kuna neto dobiti, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 11,8 milijuna kuna, podaci su iz nerevidiranog, konsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Nakon 2008. koja je za Čakovečke mlinove bila izuzetno uspješna poslovna godina, rezultati poslovanja u prvom kvartalu 2009. bilježe skromnije brojke, navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata.

Dijelom je to, kažu iz te tvrtke, posljedica redovitog sezonskog odstupanja u prvom dijelu godine, a isto tako uzrok leži u padu cijena prehrambenih proizvoda, u prvom redu pšeničnih i kukuruznih prerađevina, u odnosu na isto razdoblje lani.

Ako se uzme u obzir kretanje tržišnih trendova u Hrvatskoj, ali i širem okolišu, Čakovečki mlinovi su se dobro prilagodili okolnostima i na zadovoljavajući način odgovorili promijenjenim zahtjevima tržišta, napominju u tvrtki.

Ukupni prihodi Čakovečkih mlinova u prvom su tromjesečju ove godine iznosili 130,13 milijuna kuna i manji su prema istom razdoblju lani za 8,3 posto. Poslovni su prihodi smanjeni sa 141,4 milijuna kuna na 128,8 milijuna kuna, dok financijski prihodi bilježe rast sa 619,1 tisuću kuna na 1,2 milijuna kuna.

Tvrtka je u prvom tromjesečju ove godine smanjila i ukupne rashode, za 2,6 posto, na 126,3 milijuna kuna.

U Čakovečki mlinovima napominju kako je u tijeku konsolidacija maloprodajnog tržišta u cijelom području djelovanja Grupe. Trgovački dio Grupe je u ovom kvartalu istupio iz grupacije Ultra gros i pristupio Narodnom trgovačkom lancu (NTL).

U proizvodnom dijelu Grupe provode se pripreme za povećane potrebe tržišta za proizvodima Grupe Čakovečki mlinovi tijekom ljetnih mjeseci.

Društvo utužuje kupce koji svoje obveze ne podmiruju na vrijeme, a saldo utuženih nenaplaćenih potraživanja na krajem ožujka iznosi 10,3 milijuna kuna.

Tvrtka i dalje sve svoje obveze podmiruje u zakonskim i ugovornim rokovima, navodi se u priopćenju.

Čakovečki mlinovi u većinskom vlasništvu imaju tvrtke Radnik d.d. iz Opatije, Trgovina Krk d.d. iz Malinske, METSS d.o.o. iz Čakovca i zadarsku tvrtku Vražap d.o.o. (H)

Prethodni članakOrvas Plus preuzeo distribuciju Laškog piva
Sljedeći članakDeterdženti za pranje rublja – segmentacija i stalna inovacija