Nakon što je početkom ove godine instalirao svoj premijerni sustav za automatizirano prikupljanje ambalaže, društvo Narodni trgovački lanac nastavilo je s ulaganjima u modernizaciju svojih poslovnih procesa. Naime, ovaj je trgovac nakon inicijalnog TOMRA T-9 EasyPac u Soblincu instalirao još šest sustava u prodajnim objektima u Dugoj Resi, Čačincima, Slavonskom Brodu, Koški, Slatini i Zdencima pa sada u svojoj maloprodajnoj mreži ima tri TOMRA T-9 EasyPac i četiri TOMRA T-70 Trisort sustava.

Društvo Narodni trgovački lanac d.o.o. upravlja maloprodajnim poslovanjem u 249 poslovnica te u svom poslovanju prati nove trendove kako bi unaprijedilo svoje poslovanje sukladno modernim zahtjevima tržišta. Kroz suradnju s tvrtkom Tomra Systems, vodećim proizvođačem i konzultantom u rješavanju automatiziranog prijema ambalaže, NTL je umnogome unaprijedio svakodnevno poslovanje te olakšao rad djelatnika istodobno povećavajući njihovu efikasnost. Naime, automatizacijom procesa prikupljanja ambalaže osiguravaju se brojne uštede, povećava produktivnost, osigurava viša razina higijene te ostvaruje veća manipulativna naknada.

TOMRA uređaji preuzimaju, razvrstavaju, lome/prešaju PET & ALU i odlažu ambalažu u odvojene spremnike/vreće od FZOEU, dok se staklo odvaja na poseban spremnik upravljan foto ćelijom/senzorom. Automatizirani prijem ambalaže vrijedna je usluga za kupca jer se taj proces obavi brzo, jednostavno i sigurno, bez kontakta s osobljem trgovine, što je u aktualnoj epidemiološkoj situaciji od izuzetne važnosti. Pritom vrijedi podsjetiti da za ručno preuzimanje otpadne ambalaže od pića u 2021. godini trgovac ostvaruje naknadu od 0,06 kn, dok je za strojno preuzetu i drobljenu ambalažu manipulativna naknada osjetno veća te iznosi 0,16 kuna, što će dodatno narasti na 0,18 kn u 2022. godini. Imajući sve to u vidu, investicija u automatizirano prikupljanje povratne ambalaže ima značajne pozitivne efekte kako na očuvanje okoliša, tako i na zadovoljstvo kupaca te posljedično i na operativno poslovanje trgovca.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!