Tvornica ambalaže iz Kanfanara, AR Packaging Croatia d.d, nekadašnja Istragrafika, oduvijek je imala snažan tim razvoja koji je znao odgovoriti na izazove s tržišta, te su mnoga njihova konstrukcijska rješenja godinama bivala nagrađivana od stane domaćih i međunarodnih stručnjaka. Ojačani međunarodnim razvojnim timom novog vlasnika, Graphic Packaging International, započeli su i proizvodnju ove inovativne patentirane ambalaže koja ispunjava potrebu tržišta za novom ekološki održivom ambalažom na području plitica.

AR Packaging Grupa je krajem prošle godine postala dio Graphic Packaging International (GPI) Grupe, jednog od najvećih proizvođača kartonske ambalaže u svijetu. GPI je grupacija s više od 100 godina dugom povijesti, a u svom sastavu ima 115 tvornica ambalaže i osam tvornica kartona te zapošljava više od 24.000 djelatnika.

GPI je vlasnik više od 2.700 patenata, a u fokusu su inovacije usmjerene očuvanju okoliša i ekološki prihvatljivim rješenjima koja pomažu u cilju smanjenja plastičnog otpada. Jedna od tih inovacija pronašla je svoje mjesto i u proizvodnom pogonu u Kanfanaru. Riječ je o kartonskom rješenju naziva PaperSeal koji smanjuje utjecaj plastike za 90% nudeći alternativu plastičnim pliticama i MAP podlošcima. Proizvodnja tog proizvoda u kanfanarskoj tvornici ide 100% u izvoz, a nadaju se da će uskoro osvojiti i hrvatsko tržište.

Razvijene u partnerstvu s društvom G. Mondini, svjetskim liderom u području tehnologije varenja plitica, plitice PaperSeal predstavljaju idealno rješenje za poduzeća koja traže održiviji način pakiranja svježeg i prerađenog mesa, rashlađenih i smrznutih gotovih jela, sireva, grickalica, salata i voća.

Dostupan u formatima ambalaže za pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP), vakuumskom pakiranju (VSP) te s poklopcem od termofolije, PaperSeal kombinira kartonsku pliticu – koja se proizvodi iz obnovljivih vlakana dobivenih iz šuma s održivim upravljanjem – sa zaštitnim pokrovom kojeg kupac može lagano odvojiti nakon upotrebe i jednostavno reciklirati.

PaperSeal je osvojio brojne nagrade širom Europe, Sjeverne Amerike, Japana i Australije, a 2021. godine dobitnik je nagrade “Save the Planet” u okviru European Carton Excellence Awards te dvije nagrade WorldStar 2022. godine koje dodjeljuje World Packaging Organization.

Ovisno o primjeni, plitice PaperSeal smanjuju udio plastike čak za 80 – 90% u usporedbi s tradicionalnim pliticama. Pored poboljšanja cirkularnosti, vanjske studije procjene ugljika istaknule su da rješenje zamjene plastike vlaknima kod pakiranja u plitice smanjuje utjecaj ambalaže na okoliš koji doprinosi globalnom zatopljenju. Ovi rezultati mogu varirati ovisno o pretpostavkama, lancu opskrbe i specifičnom okviru za usporedbu te se trebaju provjeravati od slučaja do slučaja.

Paul Tye, direktor poslovnog razvoja – globalna rješenja za plitice, zdjele i pripremu hrane u društvu Graphic Packaging, rekao je: “Budući da se radi o hibridnom formatu pakiranja, plitice PaperSeal prikladne su za upotrebu tamo gdje plastika ne može lako biti izbačena zbog potrebe hermetičkog zatvaranja ili stvaranja barijere kisika u cilju produljenja roka trajanja proizvoda. Kod ovih primjena poduzeća mogu, ipak, smanjiti količinu plastike koja se koristi za njihovo pakiranje i do 90% njenom zamjenom s reciklirajućim, obnovljivim alternativama na bazi vlakana. PaperSeal može imati značajnu ulogu u misiji za smanjenjem plastike zahvaljujući njenoj dostupnosti u više formata koji su prikladni za veliki broj opcija pakiranja hrane. Ponosni smo na činjenicu da, od njenog uvođenja na tržište u veljači 2020. godine, naše interne procjene pokazuju da su plitice PaperSeal omogućile kupcima da smanje uporabu plastike za oko 2.280 tona nakon njihovog stavljanja u uporabu umjesto isključivo plastičnih plitica.”

Marko Despot, direktor AR Packaging Croatia, dodaje kako je s probnom proizvodnjom ovog proizvoda tvornica u Kanfanaru započela u drugoj polovici prošle godine, a da su već krajem iste godine krenuli i s redovnom proizvodnjom i isporukom kupcima.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!