VijestiZemljaPDV na kruh i mlijeko od 5 posto - moguć i rast...

PDV na kruh i mlijeko od 5 posto – moguć i rast cijena za taj iznos

Uvođenjem stope PDV-a od pet posto od 1. siječnja iduće godine najvjerojatnije će doći do rasta cijene kruha i osnovnih vrsta peciva za taj iznos, korekcije će vjerojatno biti i kod cijena mlijeka, no o tome će svaka pekarska i mljekarska tvrtka odlučiti samostalno, kažu u udrugama Žitozajednica i Croatiastočar, dok iz trgovačkih lanaca uglavnom poručuju kako još razgovaraju sa svojim dobavljačima i nadaju se da do rasta cijena najvažnijih proizvoda za sada neće doći.

Uvođenjem stope PDV-a od pet posto najvjerojatnije će doći do rasta cijene kruha i osnovnih vrsta peciva za taj iznos kazali su u Žitozajednici napominjući kako je riječ o rastu od svega nekoliko lipa koji neće predstavljati drastičan udar na potrošače.

U Croatiastočaru su kazali kako će uvođenjem stope PDV-a od pet posto vjerojatno doći do određenih korekcija cijena, no kako će odluku o tome donijeti svaka tvrtka za sebe.

Napominju kako je uvođenje stope PDV-a od 5 posto dodatni trošak za mljekarsku industriju te kako će to uzrokovati dodatan problem s likvidnošću.

Od 1. siječnja 2013. u Hrvatskoj se ukida nulta stopa i počinje naplaćivati PDV od pet posto na kruh, mlijeko, knjige i znanstvene časopise, lijekove, ortopedska pomagala i kino ulaznice.

Ti su proizvodi do sada imali nultu stopu PDV-a, a ugradi li se na njihove sadašnje maloprodajne cijene PDV od 5 posto to bi primjerice za peciva i kruh, kojima se cijene kreću od dvije do 13 kuna, značilo poskupljenje za 10 do 65 lipa.

Trgovački lanci očekuju pak da rasta cijena osnovnih prehrambenih artikala za sada neće biti.

Iz Mercatora su poručili kako korekcije cijena sukladno izmjenama zakona o PDV-u od početka iduće godine za potrošače Mercatora i Getroa do daljnjeg neće biti.

U oba brenda trgovina redovito dajemo, i davat ćemo posebne akcijske cijene na biranim osnovnim potrošačkim artiklima, ali i širem prehrambenom asortimanu zbog sve slabije kupovne moći građana, kazali su u Mercatoru.

Iz trgovačkog lanca Konzum su istaknuli kako još razgovaraju sa svojim dobavljačima, no kako vjerojatno na najvažnijim artiklima neće biti povećanja cijena. (H)

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...