VijestiZemljaPevec otpustio 700 radnika, stečaj pitanje dana

Pevec otpustio 700 radnika, stečaj pitanje dana

pevec-ftdBlokadu Pevecovog računa prva bi mogla pokrenuti država, a dobavljači se nadaju da će se ipak naplatiti

Stečaj Peveca je pitanje dana, kažu nam dobro upućeni u zbivanja u i oko bjelovarske tvrtke koja posljednjih mjeseci grca u teškoćama, a definitivan rasplet očekuje se ovoga tjedna.

Iako su banke zapravo još od 1. rujna vlasnici Peveca, koji tijekom ljeta više nije mogao plaćati kredite, aktiviranje garancija (sva je imovina tvrtke pod hipotekom) nije se »praktično« još dogodila.

Pevec bankama, kako doznajemo, duguje više od milijardu kuna, od čega samo OTP banci više od pola tog iznosa. Razlog zbog kojeg banke »čekaju« na sad već vrlo malo vjerojatnu mogućnost restrukturiranja tvrtke pod paskom konzultantske kuće KPMG je ponajprije u tome što teško da se mogu u potpunosti naplatiti od Pevecovih nekretnina.

Naime, u ovoj situaciji neće biti lako naći kupca za objekte koji su rađeni po Pevecovoj »mjeri«. No, zapravo je ključna stvar što hipoteke ne odražavaju stvarnu vrijednost Pevecovih nekretnina danas na tržištu.

Također, tjednima se pokušavala postaviti nova Uprava koja bi restrukturirala tvrtku a u petak je napokon objavljeno da će ju voditi Vladimir Šelebaj. Pritom iz samog Peveca ne isključuju mogućnost stečaja.

U medijima se pojavila spekulacija da bi blokadu Pevecovog računa prva mogla pokrenuti država zbog poreznog duga, a od dobavljača se nitko još nije odlučio na taj korak jer se svi nadaju kad tad naplatiti (njihov dug premašuje pola milijarde kuna).

Dobavljači čekaju, ali pritom ne isporučuju robu od srpnja, a na policama se nalazi samo roba sa zaliha, koja bi u normalnim uvjetima nakon 180 dana već bila otpisana.

Tijekom posljednjih je mjeseci, kako neslužbeno doznajemo, od 3.800 Pevecovih zaposlenika, njih oko 700 dobilo otkaz ili im nije produljen ugovor o radu. Svo ovo vrijeme radnici Peveca su primali plaću, koja je doduše smanjena prije nekoliko mjeseci za oko 20 posto u neto iznosu. Plaća za rujan još nije stigla, a sada po prvi put zaposlenici strahuju da možda neće ni stići. (Novi List)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...