pevec-zitnjak-midi1U dosad otvorenim centrima, u razdoblju od ožujka do rujna, ostvareno je 250 milijuna kuna prometa i dobit od 1,5 milijuna kuna

Trgovački lanac Pevec sutra će otvoriti svoj centar na zagrebačkom Žitnjaku, jedanaesti po redu otkako je tvrtka u stečaju, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare. Centar na Žitnjaku, koji je po prometu bio drugi ili treći Pevecov centar, zapošljavat će 79 djelatnika, kazao je stečajni upravitelj Peveca Zagreb i Bjelovar Darko Šket.

U dosad otvorenim centrima, u razdoblju od ožujka do rujna, ostvareno je 250 milijuna kuna prometa i dobit od 1,5 milijuna kuna, naveo je Šket.

Istaknuo je i kako je u izradi stečajni plan tvrtke, na kojemu će raditi tim sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, a financijski će se dio raditi sa revizorskom tvrtkom KPMG.

Ukoliko sve bude išlo prema predviđanjima, nacrt stečajnog plana trebao bi biti predstavljen odboru vjerovnika u studenom ili prosincu, a u proljeće bi mogla biti održana skupština koja bi ga trebala potvrditi.

Spor s Raiffeisen bankom, koja je pokrenula ovršni postupak nad centrom u Jankomiru, kazao je Šket, mogao bi ugroziti stečajni plan, no nada se kako se to neće dogoditi, odnosno da postoje temelji za dogovor. Dodao je kako će idući tjedan zatražiti sastanak s predstavnicima banke kako bi se pokušali dogovoriti.

Šket je ocijenio kako su dosadašnji rezultati dobar pokazatelj za dalje, kako tvrtka u roku podmiruje sve svoje obveze (prema dobavljačima, državi, radnicima), što dokazuje da se i s tvrtkom u stečaju može solidno poslovati, ako je stečaj na vrijeme pokrenut.

Kao potvrdu tome naveo je i podatak o 220 dobavljača vjerovnika koji ponovo posluju s Pevecom, a u poslovanje se uključuju i novi. Trenutačno zastupljenost domaćih dobavljača iznosi oko 85 posto.

Pravni zastupnik grupe vjerovnika Mićo Ljubenko istaknuo je kako je vidljivo da je u šest mjeseci napravljen red u Pevecu, kako je riječ o najvećem stečaju koji je Hrvatska imala te kako vjeruje da će se pokazati kako je odluka o stečaju bila ispravna.

Stjepan Rak iz tvrtke Knauf kazao je kako su spremni podržati plan stečaja koji se priprema te ističe kako je najvažnije da je Pevecu pokrenuto poslovanje, da su se kupci vratili te da se sve obveze prema dobavljačima, državi i radnicima podmiruju.

Mario Božiković iz splitske tvrtke Mark 2, koja je jedan od vjerovnika, konstatirao je pak kako nisu pogriješili što su se aktivno uključili u podršku novom timu i uvjeren je kako će Pevec stati na noge. (H)