Dubravka Štefanac Vinovrški, Jurica Lovrinčević i Marko Rupčić

Trgovački lanac Pevec u ovoj godini očekuje da će ostvariti prihode od dvije milijarde kuna, što je 19 posto više u odnosu na prošlu godinu te dobit od 140 milijuna kuna ili 26 posto više, istaknuto je u utorak na konferenciji za novinare, a najavljeno je i ulaganje u plaće djelatnika, novo zapošljavanje i otvaranje novih centara.

Po riječima predsjednika Uprave Jurice Lovrinčevića, teška vremena su iza Peveca, koji danas posluje u 19 gradova i u 23 prodajna centra te iz godine u godinu bilježi i rast broja centara i zaposlenih. Trenutno zapošljava 1.823 djelatnika.

Prosječne bruto plaće u toj trgovačkoj kompaniji u protekle dvije godine porasle su za 10 posto, a Lovrinčević najavljuje da će u 2019. godini uložiti dodatnih 20 milijuna kuna u plaće, čime bi one u prosjeku porasle za 12 posto.

Pritom će se dati na rast najnižih bruto plaća djelatnika u maloprodaji i na skladištu, koje će od 1. siječnja 2019. biti uvećane za oko 1.000 kuna ili oko 24 posto, dodao je. Tako bi sadašnja najniža plaća u Pevecu od 4.100 kuna bruto od iduće godine iznosila 5.100 kuna bruto, pa bi plaća radnika-početnika u Zagrebu bila 4.100 kuna neto.

“Uz ulaganje u plaće, u idućih godinu do dvije u planu je i otvaranje novih prodajnih centara u Vukovaru, Vinkovcima i Splitu, a sredinom studenog ove godine bit će otvoren novi prodajni centar u Samoboru. U nove centre biti će uloženo oko 200 milijuna kuna te će se otvoriti 200 novih radnih mjesta”, istaknuo je Lovrinčević.

Naveo je i podatak da je Pevec ove godine, prvi puta nakon stečaja, isplatio dividendu i to u iznosu od 80 milijuna kuna, što čini 75 posto ukupne lanjske dobiti, dok je ostatak dobiti investiran u prodajne centre.

Lovrinčević je rekao i da podržavaju prijedlog o ukidanju rada nedjeljom kao i inicijativu za ukidanje davanja za 13. plaću.

Vezano uz ukidanje rada nedjeljom kazao je kako bi se većina prometa koji se ostvari nedjeljom prelila na subotu i ponedjeljak. Izračunali su tako da bi ukidanjem rada nedjeljom oko 150 milijuna kuna prihoda godišnje izgubili, no vjeruju da bi se dio nadoknadio prodajom u spomenuta dva dana. Dodao je i kako mu je nevjerojatno da se ukidanju rada nedjeljom protive one tvrtke čije matične tvrtke u inozemstvu nedjeljom ne rade.

Lovrinčević je izrazio uvjerenje da je ispred Peveca izuzetno uspješno poglavlje u poslovanju. “U 2019. godini rast ćemo minimalno deset posto u odnosu ovogodišnje prihode. Što se dobiti tiče, još je daleko o tome govoriti, no ne vjerujem da ćemo ići ispod rezultata za ovu godinu. Voljeli bismo da rastemo više, ali to ovisi o mnogo stvari kako će se dešavati na tržištu”, zaključio je Lovrinčević.

Pevecovom menadžmentu su se nedavno pridružili Dubravka Štefanac Vinovrški na poziciji direktorice marketinga i korporativnih komunikacija te Marko Rupčić na poziciji direktora sektora veleprodaje.

Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica marketinga i korporativnih komunikacija

“Pevec je za mene prije svega veliki izazov, gledajući povijest kompanije te poslovni uspjeh u zadnjih nekoliko godina. Obzirom na to da se radi o prvom hrvatskom trgovačkom lancu, a imam bogato iskustvo u međunarodnim korporacijama, veselim se upravo nezavisnosti u krojenju aktivnosti u području marketinga i komunikacija primarno za hrvatsko tržište. Vjerujem da je pred nama intenzivno razdoblje razvoja i rasta u svim područjima i trudit ću se da nas tržište kroz transparentnu i atraktivnu komunikaciju još bolje percipira“, kazala je Dubravka Štefanac Vinovrški koja je u Pevec došla iz drogerijskog lanca dm.

Marko Rupčić, direktor sektora veleprodaje

“Želim zahvaliti upravi na ukazanom povjerenju i velikoj volji da za Pevec još više otvorimo sve značajnije business to business tržište. Pevec želi postati novi jaki veleprodajni partner za sve tvrtke iz područja gradnje i opremanja, a moja zadaća je razvoj tog segmenta“ istaknuo je Marko Rupčić, novi direktor sektora veleprodaje, koji je u Pevec došao s pozicije voditelja veleprodaje i projekata Feroterma. (Hina/Ja TRGOVAC)