Nakon dvije godine brušenja svakog detalja poslovnog plana, mladi poduzetnici Livio i Nikola otvorili su dućan Plac.hr kojem je cilj zagrebačkim kupcima plasirati što više proizvoda domaćih poljoprivrednih gospodarstava. Početna ideja o boljem plasmanu vlastitog krumpira evoluirala je u trgovinu koja nudi brojne proizvode hrvatskog sela.

Dok se u Europskoj uniji u poduzetništvo uglavnom ulazi zbog uočene dobre prilike, u Hrvatskoj se poduzetnikom postaje koliko iz prilike, toliko i iz nužde. Iako naoko generaliziran, ovaj se zaključak pokazao točnim u slučaju mladih vlasnika dućana Plac.hr, Livija Barkovića i Nikole Lukačina. Nužda, ali i prilika je u slučaju Livijeve obitelji bila zavidna količina krumpira koju godinama uspijevaju uzgojiti na svom imanju u blizini Požege i u čijem se plasmanu iz godine u godinu uglavnom pojavljuju iste prepreke – rezanje cijena, prigovori na kvalitetu i slično.

“Poljoprivredom se pretežito bavi moj otac. Iako živi i radi u Zagrebu, ljubav prema obradi zemlje već ga godinama ‘tjera’ vikendom u Slavoniju gdje se posvetio uzgoju krumpira, batata te kukuruza kokičara, a brine i za voćnjak u kojem su jabuke i kruške”, prepričava nam obiteljsku situaciju Livio. Ljubavlju prema radu na zemlji otac je zarazio i mlađeg brata, a Livio je pak za sebe bolju priliku vidio u studiju ekonomije koji je uspješno završio. Po završetku, ispravno je zaključio kako je, ako se želi okušati u poduzetničkim vodama, bolje to učiniti u mlađim danima, prije zasnivanja obitelji čiju bi egzistenciju možda doveo u pitanje. Međutim, on je svoj poslovni plan razradio do najsitnijih detalja, obratio pozornost na svaki korak i time otklonio sve sumnje.

Dućan Plac.hr na zagrebačkoj Ferenščici s radom je počeo krajem lipnja 2017., nakon što su Livio i Nikola pune dvije godine svoju ideju brusili i planirali svaku sitnicu. A nije mala stvar niti odabir poslovnog partnera. Znaju se oni iz srednje škole, ali su ih putevi odveli na različite strane. Međutim, kaže Livio, kad se primio otvaranja dućana znao je da u cijelu priču mora uključiti i Nikolu jer tako vrijednog čovjeka nije lako naći. Poklopilo se da je potencijalni partner tada bio nezadovoljan pozicijom u tvrtki u kojoj je radio, imao je također izvjesnu ušteđevinu i bio zainteresiran uploviti u trgovačke vode. Obojica su iskoristila poticaje za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i vlastita sredstva kako bi prostor u središtu zagrebačke Ferenščice, u kojem je do tada bila zalogajnica, preuredili u trgovinu.

ZELENO ČUDO
“Početna je ideja bila da kroz dućan plasiramo dio od 20-ak tona krumpira iz obiteljskog uzgoja te s vremenom okupimo još neke manje proizvođače”, prisjeća se Livio te dodaje kako su razmišljali i o pakiranju vlastitog kukuruza kokičara. Također, u ponudu su odmah uvrštene i rajčice i tikvice koje na poljima u okolici Zagreba uzgaja radišni Nikola koji je zaslužan i za ideju o plasmanu putem webshopa zbog čega je dućan i nazvan Plac.hr.

“Budući da nudimo svježe voće i povrće nastojimo da sve bude hrvatskog porijekla”, naglašava Livio, ali ipak sa smiješkom dodaje kako, žele li prodavati banane, uvoz ne mogu izbjeći.

Među važnim partnerima i dobavljačima ističe požešku Mljekaru Biz iz koje svakoga tjedna uzimaju dva puta po 120 litara mlijeka. Hladnjake su napunili i njihovim jogurtima, sirevima, sirutkom, vrhnjem… Jaja nabavljaju s OPG-a Josipa Jurkovića iz Gline, različite kombinacije sokova od jabuke od Voćarstva Boić, agrume te slasne marmelade i džemove od obitelji Mataga s Neretve. U ponudu su uvrstili i brašno te razne vrste tjestenina Mlina Pukanić, s OPG-a Ane i Branka Kovačića te s imanja Kapronca i iz samoborske tvrtke Agropošta dostavljaju im sirupe od bazge, maline i mente, a nude i umake Volim ljuto te šalše Zdravo za gotovo, džemove Delikatesa Claudia, vina OPG Matijević, tjestenine Gotes te bezglutenske sladolede Gelati d’Oro.

Ali na tome ne namjeravaju stati već žele stalno kupcima nuditi nešto novo kako bi im i dalje bili zanimljivi. Koliko su do sada inovirali ilustrira podatak kako su s početnih 300 dogurali na čak 800 artikala u ponudi. Uza sav posao, ljeti u ponudu uvode i vlastite cijeđene sokove na koje su kupci već navikli, a posebno je popularan miks špinata, jabuke i blitve nazvan Zeleno čudo.

POPULARNOST BATATA
Jedan od važnijih aduta trgovine Plac.hr ipak je vlastiti krumpir Livijeve obitelji koji je, moglo bi se reći, i razlog zbog kojeg je sve počelo. Ne samo zbog odlične cijene, koja je na veće količine bila dvije kune po kilogramu, u četiri i pol mjeseca nakon ubiranja u dućanu su ga prodali čak 12 tona. Odlično ide i prodaja njihovog batata. Brat Vladimir prošle je godine pripremio 300 sadnica od kojih je niklo gotovo tonu tog sve popularnijeg povrća, a ove ga godine planiraju dvostruko više. “Batat je sve popularniji kod kupaca, a posebno ga zbog slatkoće vole djeca”, tumači nam Livio te dodaje kako njegove mušterije dolaze iz kvarta, ali i svih ostalih dijelova Zagreba jer se glas o odličnom krumpiru kao i ostalim domaćim proizvodima koji se kod njih mogu nabaviti nadaleko proširio. “Neposredno nakon otvaranja po kvartu smo podijelili letke, oglašavali smo i putem društvenih mreža, ali ipak nema bolje promocije od usmene predaje”, tvrdi Livio. Kako bi svojim kupcima osigurali što više svježih i zdravih proizvoda, mladi su poduzetnici nedavno nabavili i lako dostavno vozilo.

Dosad postignutim Livio i Nikola su zadovoljni, ali su ipak puni planova. Cilj im je kažu više se posvetiti upravo pomalo zapostavljenoj prodaji putem interneta pa su zato u međusmjenu zaposlili mladog kolegu Zvonimira. “Ljudi obično kod pokretanja posla očekuju uspjeh preko noći pa su često nezadovoljni. Mi smo pažljivi, znamo s kakvom robom radimo i da ne smijemo previše nagomilati zalihe. Zbog toga su kod nas neke cijene malo više, ali zato ne radimo kompromise na kvaliteti, a dobavljače plaćamo bez odgoda”, objašnjava nam Livio svoju poslovnu filozofiju koja se do sada pokazala itekako uspješnom.

Od ambicioznijih planova ističu onaj o otvaranju još jednog prodajnog mjesta. Zasad znaju da neće biti na Ferenščici, ali ostale detalje ne otkrivaju. Također, ne odustaju ni od ideje o pakiranju kukuruza kokičara. S obzirom na to kako su do sada vodili posao, Livio i Nikola itekako su dokazali da su o svemu dobro i temeljito promislili pa nema razloga sumnjati da će tako biti i u budućnosti.