Premijer Andrej Plenković u četvrtak je kazao kako će se u konzultacijama s odvjetnicima dogovoriti sljedeći koraci glede žalbe Hrvatske na arbitražnu odluku u slučaju Ina-MOL, izrazio očekivanje da će se poštivati pravo vlasništva Agrokorovih kompanija u susjednim zemljama te najavio dugoročno rješenje za Petrokemiju

Osvrnuvši se na situaciju s Agrokorom, premijer je ocijenio dobrim da se s potezima koji se tiču te kompanije stabilizirala situacija.

“Mislim da izvanredni povjerenik (Ante Ramljak) dobro poduzima prve korake, snima stanje, postiže dogovore i s vjerovnicima i s dobavljačima. Radnici su primili plaće, sustav generira nove prihode, u diplomatskoj komunikaciji Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo gospodarstva i veleposlanstva u susjednim zemljama, gdje također postoji dijelovi Agrokorove kompanije, pojasnili su susjednim državama o čemu se radi i koji je smisao i cilj izvanredne uprave. Ono što čvrsto očekujemo, bez dilema, to je poštovanje vlasništva i prava vlasništva”, izjavio je Plenković.

Dodao je da ne očekuje da će išta ugroziti pravo vlasništva tih kompanija, koje redovito izvršavaju svoje obveze i u smislu plaćanja poreza i redovitoga poslovanja prema dobavljačima. Istaknuo je i da će izvanredni povjerenik voditi računa da sve te tvrtke posluju na najprimjereniji mogući način te da sam proces restrukturiranja i izbor savjetnika ide svojim tijekom.

Ministri trgovine i gospodarstva Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH razgovarali su u srijedu u Beogradu o problemima Agrokora i formirali ministarski tim koji će svakodnevno komunicirati radi razmjene informacija i poduzimanja zajedničkih mjera na očuvanju radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja tvrtaka iz sustava ovog koncerna u tim zemljama.

Ministri su dogovorili da ubuduće svaka od ovih zemalja kontrolira financijske i robne tokove kompanija vezanih za Agrokor i izrazili su spremnost za razgovore s predstavnicima hrvatske Vlade kako bi se stabiliziralo poslovanje tog koncerna.

Plenković je istaknuo i kako su, nakon pronalaženja rješenja za Borovo, zadnjih dana potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar državne imovine Goran Marić i ministar financija Zdravko Marić dobili su zadaću da vide kako iznaći rješenje za Petrokemiju.

“U tom razgovoru koji se vodi s Upravom Petrokemije i s glavnim vjerovnicama ćemo uskoro naći rješenje. Ono što je bitno je da će to biti dugoročno rješenje, kao i za Borovo, koje prije svega podrazumijeva ili pronalazak strateškog partnera, dokapitalizaciju, održivost poslovanja, s obzirom na značaj te kompanije za Moslavinu, za Kutinu, za uopće proizvodnju mineralnih gnojiva”, istaknuo je premijer.

Ministar državne imovine Goran Marić u srijedu je najavio dokapitalizaciju Petrokemije i Borova do ljeta. Kazao je da se Petrokemiji nastavlja redovna isporuka plina i da će u sljedećih 10 dana kompanija dobiti kredit iz kojeg će namirivati tekuće obveze.

Dodao je i da se ide u proces privatizacije, restrukturiranja i dokapitalizacije Petrokemije, pri čemu će država zadržati najmanje do iznosa 25 posto plus 1 dionicu da bi imala utjecaja na ključne odluke.

Vlada je na prošlotjednoj sjednici donijela odluku kojom se omogućava da Borovo podigne novi kredit od 46 milijuna kuna kod HBOR-a.

Marić je u srijedu kazao da treba naći dugoročno rješenje i da je Vlada ozbiljno pristupila problemima Borova zbog proizvodnje, 600 zaposlenih i zbog Vukovara kao simbola Hrvatske. Najavio je da će i Borovo do ljeta ići u dokapitalizaciju po istom modelu kao Petrokemija te da je i Borovu potrebno restrukturiranje i privatizacija. (Hina)