Svaka organizacija koja želi rasti i razvijati se treba posebice razmotriti svoj pristup prema podučavanju i razvoju vlastitih zaposlenika jer je omogućavanje zaposlenicima da postignu svoj puni potencijal važnije nego ikada

Sve je jasnije kako su zaposlenici u svojim uvjetima za pristupanje nekoj poslovnoj organizaciji zahtjevniji nego ikada. Reljef radne snage neprestano se mijenja, što donosi neke nove potrebe odnosno područja interesa zaposlenika kao i nove želje s njihove strane.

Taj se proces ne odvija samo u gospodarski naprednijim i što se tiče same infrastrukture te broja stanovnika većim zemljama, već i ovdje u Hrvatskoj.

Sve to ukazuje da razvoj vještina i znanja zaposlenika više nije privilegija već nužna potreba.

Moj je prvi dojam nakon dolaska u ovu zemlju bio da dosta ljudi nije zadovoljno svojom situacijom na radnom mjestu.

More ih brige poput niskih primanja, nedostatak prigoda za razvoj dodatnih vještina, nedovoljno efikasan sustav upravljanja ljudskim potencijalom te nerijetko nejasna linija komunikacije između njih i upravljačke strukture tvrtke, a to sve zauzvrat doprinosi nedovoljnom angažmanu te rezultira nezadovoljavajućom produktivnošću.

Moderan pristup izgradnji snažne i na tržištu kompetitivne radne okoline postaje jedan od najistaknutijih izazova s kojim se susreću mnoge poslovne organizacije diljem svijeta. To dakako uključuje i one u Hrvatskoj.

PRIRODNA TEŽNJA ZA NAPRETKOM
Svaka organizacija koja želi rasti i razvijati se treba posebice razmotriti svoj pristup prema podučavanju i razvoju vlastitih zaposlenika jer je omogućavanje zaposlenicima da postignu svoj puni potencijal važnije nego ikada.

Neprestano i ciljano učenje jedan je od ključnih čimbenika za organizacije koje žele privući, uključiti i zadržati najistaknutije talente na trenutnom tržištu rada.

Za tzv. milenijalce, koji neupitno postaju srž radne snage, učenje i mogućnosti za osobni razvoj izrazito su bitni čimbenici kod izbora poslodavca odnosno radnog mjesta pa tako ta brzorastuća generacija posebice naglašava neprekidno usavršavanje kao prevagu kod pristupanja potencijalnom poslodavcu.

Prema istraživanju “The Deloitte Millennials Survey 2016”, koje provodi konzultantsko-revizorska kompanija Deloitte, dvije trećine pripadnika te generacije namjerava napustiti trenutno radno mjesto do 2020. godine upravo zbog nedostatka prigoda za osobni rast i nepostojećeg programa stjecanja novih vještina.

U totalnom neskladu s ne tako davnim stanjem na tržištu rada, ova začuđujuća razina neodanosti predstavlja ozbiljan izazov za svako poslovanje.

ZAŠTO JE TO BITNO?
Kao poslodavcima odnosno vlasnicima tvrtke od iznimne su vam važnosti rezultati, a to su ostvarivanje prihoda, veća isplativost investicija i jačanje kulture organizacije u smislu neprestanog poboljšanja njene slike u javnosti. Najsnažnije sredstvo u postizanju tih ciljeva nisu vaš proizvod ili vaš poslovni plan već vaša radna snaga.

Bit je u tome da razvoj zaposlenika postaje ključan čimbenik doveden do razine biti ili ne biti za mnoge tvrtke. To naposljetku znači da bi poslodavci u Hrvatskoj trebali razvijati sposobnosti svojih zaposlenika brže i fleksibilnije nego što je to dosad bio slučaj.

Učinkovite programe razvoja treba pažljivo planirati, prilagoditi potrebama i preferencijama onih kojima su namijenjeni te jačati kulturu poslovne organizacije na tržištu rada. Iskustvo neprestanog učenja uvelike pomaže privući i zadržati izvanredne zaposlenike, ojačati njihovu odanost kao i osnažiti ugled same tvrtke.

Na kraju krajeva, najvažnija korist takvog postupanja jest činjenica da su zaposlenici više angažirani, uključeni u neki viši smisao što je cilj samog procesa učenja, a to ih čini izrazito produktivnima što zauzvrat potiče vaše poslovne rezultate.

BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI
Razvoj zaposlenika koji održava i podupire uspjeh svake poslovne organizacije u ova je vremena izazov mnogim poduzetnicima i njihovim upraviteljima ljudskim potencijalom. Privlačenje i zadržavanje talenata ulaganjem u njihove vještine i znanja od iznimne su važnosti za svako poslovanje.

Nažalost, još uvijek mnogi pretežno startupovi, ali i općenito male i srednje tvrtke spoznaju frustraciju nagomilanu trošenjem puno više vremena nego što bi željeli na aktivnosti koje direktno ne donose prihode.

Angažiranje vanjskih suradnika, a inače stručnjaka na danom području, najbolji je način ostvarivanja profitabilnosti poslovnog procesa bez dodatnih troškova trajnog zapošljavanja.

Tim putem možete u vašu tvrtku unijeti vještine, znanja i podršku potrebnu kako bi vaši zaposlenici bili angažirani u potpunosti te kako biste na taj način poboljšali produktivnost i samim time učinkovitost timova. Ako se u nekom trenutku zapitate je li vam tako nešto doista potrebno, sjetite se kako je spriječiti uvijek i neupitno bolje nego liječiti.

NEPROCJENJIV ISHOD
Iako se isprva čini kao nepotreban trošak, na duge staze takva odluka štedi vaš novac jer uloga upravljanja ljudskim potencijalom potiče izvedbu zaposlenika kao i njihov razvoj što ima ogroman utjecaj na vaše poslovanje, naravno isključivo u pozitivnom smislu.

Stavljanjem prioriteta na angažiranost zaposlenika, osiguravate da vaš poslovni proces nije opterećen visokim stupnjem gubitka odnosno odlaska istih, niskom razinom motivacije ili neučinkovitim timskim radom.

Umjesto toga, zaposlenici će biti produktivni, entuzijastični i učinkoviti, omogućavajući vam održavanje prednosti u izrazito natjecateljskom poslovnom okruženju.

Često se od poduzetnika ili upravitelja može čuti misao poput: “Što ako uložim u svoje ljude, a oni odu?” na što je jedini pravi i istinit odgovor: “Što ako ne uložite, a oni ostanu?”.

Nepobitna je činjenica da je trošak zadržavanja nemotiviranih i nepristranih zaposlenika znatno veći od inicijalne investicije u njihov razvoj. Što biste od toga radije odabrali?