Prosječna operativna marža deset najvećih maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj iznosi 3,1 posto

Uvjerljivo najveći domaći maloprodavač je Konzum koji drži 40 posto ukupnih prihoda najvećih deset maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj, pokazala je analiza prihode i profitabilnost iCapitala utemeljena na podacima s portala poslovna.hr.

Konzum je u 2013. uprihodovao gotovo 13,4 milijarde kuna. Nakon Konzuma slijede Plodine s 3,3 milijarde kuna prihoda te Lidl Hrvatska s 3 milijarde kuna.

U prošloj godini osam maloprodajnih lanaca ostvarilo je rast prihoda, a tek su Konzum (-1%) i Metro Cash & Carry (-3%) zabilježili pad.

Što se tiče profitabilnosti, najviše EBITDA marže u 2013. ostvarili su Plodine (9,3%) i Tommy (7,9%), dok je prosjek svih deset promatranih lanaca 3,1 posto.

Na razini neto rezultata situacija je puno lošija i tek Studenac ostvaruje nešto višu neto maržu (3,9%), dok se ostali kreću u rasponu -8 do 2 posto, a prosjek svih deset lanaca je -1,3 posto.

Bit će zanimljivo vidjeti kakva će situacija biti ove godine, kada Konzum preuzima većinu Mercatorovih trgovina. Mercator Hrvatska je u 2013. ostvario 2,6 milijardi kuna prihoda (+1% na godišnjoj razini), ali uz negativnu EBITDA maržu (-1,4%) i najnižu profitnu maržu među uspoređenim poduzećima (-7,8%).

Kako bi ispunio uvjete za preuzimanje Mercatora koje je odredila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Konzum i Mercator-H moraju prodati ili dati u dugoročni zakup (najmanje deset godina) 95 svojih trgovina u Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave Konzuma Darko Knez u rujnu je rekao da je interes trgovaca i obiteljskih tvrtki za trgovine Konzuma i Mercatora velik te da će ih prodati u roku šest mjeseci.

Interes za preuzimanje Agrokorovih trgovina dosad je javno pokazao Spar, koji je u ekspanziji i nedavno je povećao svoj udio na tržištu maloprodaje preuzimanjem 20 Dioninih trgovina na području Zagreba. (iCapital.hr)