Uz Karlovačko, odrasli posjetitelji moći će kušati pivske brendove iz stranih zemalja: Zywiec Porter, Warku, Skopsko, Newcastle Brown Ale…

Edukativne pivske degustacije, strani pivski brendovi koji inače nisu dostupni u Hrvatskoj, svježe točeno nepasterizirano pivo, prodaja pivskih suvenira – samo su neke od novosti ovogodišnjih, 28. Dana piva Karlovac koji se održavaju od 22. do 31. kolovoza na prostoru Športsko rekreacijskog centra Korana u Karlovcu.

Organizator Dana piva je tvrtka Fest koja je dobila koncesiju za Dane piva Karlovac, a generalni sponzor i ove je godine Karlovačka pivovara.

Na današnjoj konferenciji za novinare Anita Tuček, direktorica prodaje tvrtke Fest, predstavila je promjene u konceptu Dana piva rekavši kako će se zabavni program odvijati na čak četiri pozornice te da će najveći interes sigurno izazvati sadržaj na glavnoj pozornici na kojoj će nastupiti neke od najvećih domaćih zvijezda: Maja Šuput nastupa na dan otvorenja, Vuco u subotu (23.8.), Dubioza Kolektiv u nedjelju (24.8.), Klapa Intrade u ponedjeljak (25.8.), Hladno pivo u utorak (26.8.), Thompson u srijedu (27.8.), Massimo u četvrtak (28.8.), Jole u petak (29.8.), Ivan Zak u subotu (30.8.), a Dan piva zatvara Jelena Rozga u nedjelju (31.8.).

Na Rock&Urban pozornici nastupit će urbani bendovi, pozornica koja nosi naziv Klape&Tambure pružit će odličnu zabavu za sve ljubitelje tamburice i klapske glazbe, a na Dječjoj pozornici održavat će se razne aktivnosti i predstave.

“Pripremili smo i bogatu gastronomsku ponudu: imat ćemo četiri restorana, a tzv. brza hrana bit će dostupna i uz glavnu šetnicu. Uz to, imat ćemo i beer shop s raznovrsnom ponudom piva. Nadalje, na Danima piva imat ćemo Techno korner za ljubitelje te vrste glazbe te Medicinski bar gdje će posjetitelje posluživati djevojke obučene kao medicinske sestre. Nadamo se lijepom, sunčanom i toplom vremenu te vjerujem da će posjetitelji Dana piva prepoznati naše napore”, kazala je Tuček.

Gradonačelnik Grada Karlovca Damir Jelić smatra da će promjene doprinijeti poboljšanju kvalitete Dana piva. Istaknuo je kako su Dani piva dio tradicije Grada Karlovca te dodao kako će novi, poboljšani koncept dugoročno pridonijeti većem broju posjetitelja.

“Pokazalo se da sve više turista prepoznaje prirodne ljepote i prednosti našeg grada, a manifestacije ovog tipa dodatno će privući turiste i tako upotpuniti turističku ponudu. Pozivam sve građanke i građane, te sve drage goste u Karlovac, grad susreta na desetodnevnu pivsku manifestaciju”, istaknuo je Jelić.

Karlovačka pivovara želi da Dani piva prerastu u veći regionalni događaj na kojem potrošači mogu probati nešto novo i drugačije i zato smo mnogo radili na dodatnim sadržajima, rekla je predsjednica Uprave Karlovačke pivovare Branka Slaveska.

Naglasila je kako će odrasli posjetitelji Dana piva moći kušati svježe točeno nepasterizirano Karlovačko pivo. Za tu prigodu Karlovačka pivovara je osigurala šest posebnih spremnika od 500 litara u kojima će biti pivo koje će se direktno iz pivovare dopremiti na Dane piva.

Slaveska je najavila i jedno novo pivo – Karlovačko Royal koje će svoju premijeru imati upravo na Danima piva. To je nešto jače pivo (5,4% alkohola), a poseban okus daje mu vrsta aromatičnog hmelja pod nazivom Spalter Select. Spravljeno je po njemačkom zakonu o čistoći piva od samo četiri sastojka: voda, ječmeni slad, kvasac i hmelj.

“Uz naše brendove među kojima su Karlovačko, Heineken, Amstel Premium Pilsener, Desperados, osigurali smo desetak pivskih brendova iz Heinekenovih pivovara: Zywiec Porter i Warku iz Poljske, Skopsko iz Makedonije, Zaječarsko pivo iz Srbije, Newcastle Brown Ale iz Velike Britanije, Krušovice Imperial iz Češke. Organizirat ćemo i degustaciju KIDAM piva – to su pivo napravili naši pivski ambasadori, zaposlenici Karlovačke pivovare, a posjetitelji će ga moći kušati samo na Danima piva. Nadalje, naši stručnjaci održavat će edukativne degustacije piva na kojima će posjetitelji moći naučiti nešto više o kulturi piva”, naglasila je Slaveska.

S obzirom da se pivo odlično slaže s različitim vrstama hrane i da je izvrsno kao dodatak jelima, Karlovačka pivovara pripremila je bilježnicu za upisivanje recepata.

“Bilježnicu smo obogatili pivskim receptima Božene Regvart Muić, Karlovčanke koja već više od 40 godina skuplja recepte. Ta će se bilježnica prodavati na Danima piva, kao i suveniri brenda Karlovačko, a prihod od prodaje donirat će se obiteljima s područja Grada Karlovca koje je nedavno pogodilo nevrijeme. Kao odgovorna kompanija, nastavljamo promicati odgovorno konzumiranje kroz podjelu narukvica s natpisom Ja sam 18+, a imat ćemo i besplatan prijevoz autobusima iz Ozlja i Duge Rese jer želimo da naši odrasli potrošači bezbrižno uživaju u omiljenom pivu. S obzirom da vodimo računa o okolišu, u suradnji s tvrtkom Čistoća dogovorili smo da se na lokaciju Dana piva postave zeleni otoci odnosno kontejneri za recikliranje. Naše Karlovačko zelene patrole svakog će odraslog potrošača koji reciklira 10 praznih plastičnih čaša, nagraditi besplatnim pivom. Putem ove aktivnosti koja se zove Recikliraj i nazdravi! želimo potaknuti recikliranje na Danima piva”, pojasnila je Slaveska te dodala kako se već tradicionalno, za vrijeme trajanja Dana piva, održava i dan otvorenih vrata Karlovačke pivovare (25.8.) kada će svi zainteresirani moći doći u pivovaru i vidjeti gdje i kako se pravi Karlovačko pivo.