vegetaU tijeku je proces povlačenja proizvoda Vegeta 250 grama i Vegeta 500 grama određenih proizvodnih serija s tržišta Austrije, Njemačke i Slovačke, jer je tijekom rutinske kontrole u Austriji utvrđeno da postoje indicije prisutnosti bakterije Salmonelle spp. u tragovima u jednom izoliranom slučaju.

Kao mjera predostrožnosti, a u cilju zaštite potrošača, odlučili smo samoinicijativno provesti aktivnosti za povlačenje proizvoda na tri tržišta na kojima se nalaze proizvodi navedenih proizvodnih serija (Austrija, Njemačka, Slovačka).

Podravka d.d. je proizvode predmetne proizvodne serije dala na analizu službenim akreditiranim hrvatskim laboratorijima društva Euroinspekt Croatiakontrola d.o.o. i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar”, koji su utvrdili odsutnost bakterije Salmonella spp. u Vegeti i tako potvrdili rezultate Podravkinog laboratorija Kontrole kvalitete.

U tijeku su i dodatne analize proizvoda navedenih proizvodnih serija kod ovlaštenih EU laboratorija.

Podravka redovno i kontinuirano provodi u svojim laboratorijima kontrolu kvalitete i zdravstvene ispravnosti svih ulaznih sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda, ambalaže i okoliša. Kontrola kvalitete provodi se u skladu s važećim zakonima i EU regulativom te odgovarajućim politikama i standardima Podravke koje se odnose na kvalitetu i sigurnost hrane.

Podravka d.d. će nakon prikupljanja svih relevantnih informacija pravodobno informirati javnost i druga nadležna tijela sukladno važećim propisima Republike Hrvatske.