Promet u maloprodaji EU-a i eurozone porastao je u studenome gotovo dvostruko snažnije nego u prethodnom mjesecu, dok je Hrvatska među zemljama s najvećim padom, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a sezonski prilagođen promet u maloprodaji porastao je u studenome 0,9 posto u odnosu na listopad kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima uvećan 0,4 posto.

U eurozoni uvećan je jedan posto u odnosu na listopad kada je porastao za revidiranih 0,3 posto, izračunao je europski statistički ured.

Najsnažnije je na oba područja u studenome porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 1,4 posto u EU, te za 1,6 posto u eurozoni, više nego dvostruko snažnije nego u prethodnom mjesecu.

Pao je samo promet na benzinskim stanicama, za 1,1 posto u EU, te za 1,5 posto u zoni primjene zajedničke europske valute. U listopadu porastao je na razini Unije za 0,9 posto, te za 0,7 posto u eurozoni, pokazuju podaci Eurostata.

Hrvatska u društvu Latvije
Najveći je rast prometa u maloprodaji u studenome na mjesečnoj razini bilježila Španjolska, za 4,9 posto. Slijede Luksemburg i Portugal s rastom prometa za 4,0 odnosno 2,8 posto.

Najveći je pak pad prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini bilježila Austrija, za 4,1 posto. Slijede Latvija s padom prometa za 3,6 posto i Hrvatska gdje je smanjen 3,1 posto u odnosu na listopad kada je pao 1,9 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Irsku, Grčku, Italiju i Cipar.

Efekt cijepljenja
Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji porastao je u studenome za 7,9 posto u EU, te za 7,8 posto u eurozoni, izračunao je Eurostat.

Revidirani podaci za listopad pokazuju 2,6-postotni rast prometa na godišnjoj razini u EU, te 1,7-postotni u eurozoni.

Najviše je na oba područja u studenome porastao promet na benzinskim stanicama, za 17,5 posto u EU te za 19,5 posto u eurozoni, odražavajući ukidanje brojnih ograničenja kojima su vlade u studenome 2020., prije početka cijepljenja, nastojale suzbiti zarazu covidom 19.

Slijedi prodaja neprehrambenih proizvoda koja je u EU porasla 11,7 posto a u eurozoni 11,8 posto.

Skok u Sloveniji
Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u studenome na godišnjoj razini porastao promet u maloprodaji u Sloveniji, za 41,1 posto.

Slijede Francuska i Poljska s rastom prometa za 22,7 odnosno 14,5 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u studenome 2021. uvećan za 3,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. U listopadu porastao je 8,7 posto.

Pad prometa na godišnjoj razini bilježile su u studenome, prema raspoloživim podacima Eurostata, samo Latvija, za 3,6 posto, Njemačka, za 2,8 posto, i Finska, za 1,9 posto.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!