Stotinu najznačajnijih i najvažnijih donositelja odluka u poslovnom svijetu regije sastat će se na poslovnom skupu Samit100 biznis lidera jugoistočne Europe. Taj treći zajednički susret održat će se 14. i 15. srpnja u Cavtatu i bavit će se mogućnostima suradnje u svrhu jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija, ali i potencijala cijelog jugoistoka Europe.

O globalnim kretanjima i o tome kako pozicionirati regiju, na početku skupa će govoriti Harry van Dorenmalen, predsjednik IBM-a za Europu.

Uslijedit će radionice pod nazivom Kreativna partnerstva kao potencijal regije – konzorciji za kreativni izvoz i zajednički nastup na lokalnim i trećim tržištima. Svaki od sedam radnih stolova u okviru radionica imat će “domaćine”, koji će o potencijalnim projektima regionalne suradnje izvijestiti ostale sudionike.

Stol posvećen hrani i piću vodit će Miodrag Kostić iz MK Grupe i Ljerka Puljić iz Agrokora, a na onome posvećenom energetici bit će Tomaž Berločnik iz Petrola te Tomislav Thür iz Ine. Svoja iskustva i ideje na stolu o turizmu će iznijeti Jako Andabak iz Sunce koncerna i Žarko Radulović iz Montenegro Stars Grupe.

Stol o transportu i logistici vodit će Ivan Pavlović iz Luke Ploče i Eldin Hadžiselimović iz ASA Holdinga, dok će o građevini govoriti Filip Filipec iz Tehnike te Blagota Radović iz Zeta Gradnje.

Stol o zdravstvu i farmaceutici vodit će Živko Mukaetov iz Alkaloida i Ivo Usmiani iz Jadran galenskog laboratorija, a onaj posvećen informatičkim uslugama Ivica Mudrinić iz HUP-a i Nataša Sekulić iz IBM-a.

Predviđa se i panel s liderima Brdo-Brijuni procesa iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Drugog dana skupa o iskustvima suradnje nordijskih zemalja govorit će predstavnica predsjedavajućeg Nordijskog savjeta ministara Elin Flyngerin, a održat će se još dva plenarna panela.

Na prvom panelu pod nazivom “Kako svijet kapitala vidi regiju i zemlje u sklopu regije”, o tome možemo li zajedno biti atraktivniji nego pojedinačno, koliko je različita  pozicija u pristupu Europskoj uniji prednost ili mana, te  je li konsolidacija u regiji dobra za privlačenje globalnih investitora, govorit će Branko Roglić iz Orbico grupe.

Drugi panel, na kojem će sudjelovati vodeći bankari regije, bavit će se temom Dostup do kapitala za investicijske projekte, a među govornicima će biti i Ivo Šimek iz AT Kearneyja i Janko Medja iz NLB Banke.

Organizatori Samita100 su Hrvatska udruga poslodavca (HUP), Srpska asocijacija menadžera (SAM), Atlas Fondacija i Združenje Manager Slovenije (ZMS).