Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu o prometu u trgovini na malo u svibnju, a makroekonomisti očekuju pad potrošnje nakon dva mjeseca rasta.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju pad potrošnje u svibnju za 0,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom jedan očekuje stagnaciju, a ostali pad u rasponu od 0,3 do 0,4 posto.

Nakon stagnacije u prva dva mjeseca ove godine, u ožujku je promet u trgovini na malo porastao za 1,3, a u travnju za 0,3 posto na godišnjoj razini.

“U svibnju očekujemo pad prodaje u trgovini na malo zbog pada realno raspoloživog dohotka, visoke nezaposlenosti i razduživanja stanovništva”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Premda bi idućih mjeseci turistička sezona mogla pozitivno utjecati na potrošnju, makroekonomisti ne očekuju njezin značajniji oporavak ove godine zbog visoke nezaposlenosti i stagnacije plaća.

“U nastavku godine trgovina na malo bit će pod pozitivnim utjecajem očekivanja o dobroj turističkoj sezoni i vrlo niske baze, budući da se njezin realan promet nalazi na oko 20 posto nižim razinama u odnosu na 2008. godinu. S druge strane, najveća prepreka oporavku je slabo tržište rada koje je opterećeno niskom stopom zaposlenosti i strukturnim problemima”, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine. (Lider / Hina)