Povećano useljavanje promovira Njemačku u europsko maloprodajno žarište

Oporavak europskog gospodarstva i povećana imigracija u Njemačku dovest će do ubrzanog rasta u sektoru maloprodaje, što će posljedično privući više međunarodnih trgovaca u tu zemlju, pokazuje istraživanje CBRE-a, objavljeno prije nekoliko dana.

Istraživanje koje se temelji na veličini tržišta, turističkoj potrošnji i potencijalu rasta, pokazuje koje bi lokacije mogle biti žarišta potražnje potrošača. Nedavni porast useljavanja u Njemačku imat će pozitivan utjecaj na razvoj maloprodaje na nacionalnoj razini, naročito u velikim gradovima koji pružaju velike mogućnosti zapošljavanja i time postaju izrazito privlačni za imigrante.

Nijemci u vrhu
Čak pet njemačkih gradova nalazi se u top 25 europskih tržišta, to su München (3), Hamburg (13), Mannheim (23), Frankfurt (24) i Berlin (25). Düsseldorf, Stuttgart, Freiburg, Koeln i Osnabrük također su se plasirali u top 50. Neka od drugih CBRE-ovih istraživanja pokazuju da se više velikih maloprodajnih igrača planira širiti na Njemačku nego na bilo koju drugu europsku zemlju (53 posto, u usporedbi s Velikom Britanijom gdje se namjerava širiti 23 posto).

“Populacija je ključni čimbenik potrošačke moći u demografski ograničenoj, ali ekonomski uspješnoj zemlji poput Njemačke. Veća populacija znači veću potrošnju, također zahtijeva rast prostornih potreba domaćih trgovaca, što automatski čini zemlju privlačnom i stranim trgovcima. Nedavno povećano useljavanje u Njemačku znači da na tržištu ima više zaposlenih i gospodarski aktivnih ljudi.

Ako se imigracija stabilizira na 250 tisuća ljudi godišnje, rast populacije će biti viši od službenih prognoza, a neke regije će biti daleko iznad prosjeka. Iako je useljavanje bitan faktor, ne treba zanemariti ni početnu veličinu tržišta jer laganiji rast na velikom tržištu može biti puno privlačniji trgovcima od jačeg rasta na brojčano manjem tržištu. München, Hamburg i Frankfurt nude prilike za rast, kao i kritičnu masu klijenata za pojačane investicije u komercijalne nekretnine”, ističe Neil Blake, šef CBRE-ovog istraživačkog odjela za Veliku Britaniju i EMEA regiju (Europa, Bliski Istok, Afrika).

Veliki potencijal turskog tržišta
S pojačanom imigracijom, München će zabilježiti i rast populacije za 106 baznih bodova (bp). Hamburg i Berlin će rasti još više, za 124 i 122 bp-a.

Najviše potencijala za rast maloprodaje pokazuje Turska, koja sa sedam regija u europskih top 60 pokazuje perspektivu rasta od 4,8 posto godišnje. Istanbul će također kumulativno rasti za 15 posto od 2013. do 2015. godine. Turska je debelo ispod prosjeka zapadne Europi po potrošnji građana. Upravo to, u kombinaciji s visokim stopama rasta gospodarstva, ukazuje na veliki potencijal turskog tržišta.

Londonsko tržište je na drugom mjestu, iza Istanbula, sa stopom očekivanog rasta od 7,8 posto. Trenutno je britansko gospodarstvo najbrže rastuće u zapadnoj Europi.

Švedska i Norveška će prema prognozama zabilježiti rast maloprodaje od 2,6 odnosno 2,3 posto. Regije iz tih zemalja nalaze se visoko na listi najboljih tržišta Europe – Stockholm je na četvrtom, a Oslo na šestom mjestu. Za Oslo se predviđa najveći rast maloprodaje od svih nordijskih tržišta; prognoze se kreću oko 9,3 posto za razdoblje od 2013. do 2015. godine. (Business.hr)

Prethodni članakSchneekoppe: Gotove juhe bez glutena
Sljedeći članakEuropsku Uniju brine nagli pad cijena