Preko 80 posto hrvatskih građana želi znati više o svojim potrošačkim pravima. Upravo je zato povjerenik Mimica pokrenuo kampanju “Potrošači, upoznajte svoja prava!” koja je predstavljena na današnjoj konferenciji za medije.

“Pristupanje Europskoj uniji donijelo nam je nova potrošačka prava kako u Hrvatskoj tako i u drugim državama članicama EU. Ono što sad trebamo napraviti je da ta prava koristimo u svakodnevnom životu. U više od godinu dana mojeg djelovanja kao povjerenika za potrošačke politike, došao sam do saznanja da je uvođenje zakona samo jedan korak. Provesti te zakone u djelo, je drugi, važniji korak”, izjavio je Neven Mimica.

Osvrnuo se i na danas objavljene rezultate Eurobarometar istraživanja koji pokazuju kako je gotovo 20 posto građana naišlo na probleme s bankama ili drugim kreditnim ustanovama, a više od polovice građana, odnosno njih 58 posto, suočilo se s neočekivanim pristojbama i naknadama na potrošačke kredite koje su podigli.

Uz to, podaci pokazuju kako se 10 posto građana susrelo s problemom pri kupovini putem interneta, a njih više od 50 posto ne zna svoja prava u slučaju kad im proizvod naručen putem interneta ne odgovara. Pritom se 34 posto ispitanika susrelo s problemima s telekomunikacijskim kompanijama, a njih 68 posto smatra da iste ne poštuju njihova potrošačka prava.

Mimica je pozvao poslovnu zajednicu na aktivno uključenje u provođenje i poštivanje potrošačkih prava u Hrvatskoj, izjavivši da “prijateljski odnos prema potrošačima nije trošak nego kompetitivna prednost na otvorenim i slobodnim tržištima današnjice”.

Vedran Kružić, pomoćnik ministra gospodarstva, pozdravio je suradnju između Europske komisije i centara za savjetovanje potrošača u Hrvatskoj.

“Za visoku razinu zaštite potrošača koja doprinosi razvoju poslovnih aktivnosti na zajedničkom tržištu, nisu dovoljni samo zakoni, već treba i institucionalno i izvaninstitucionalno izgraditi povjerenje i stvoriti novu etiku između trgovaca i potrošača”, kazao je Kružić dodajući kako je edukacija potrošača ključan faktor u procesu jačanja njihove uloge na tržištu, budući da samo osviješten i educiran potrošač može iskoristiti sve prednosti zajedničkog tržišta.

Dinko Mihaljević, glasnogovornik Savjetovališta Osijek – Udruga za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana “Potrošački forum”, naglasio je da “u slučaju susretanja s problemom, našim je odvjetnicima jednostavnije pomoći potrošačima ako su zadržali račune i fakture kojima dokazuju što su kupili, gdje su to kupili te ako su vodili evidenciju razmjene s trgovinama i kompanijama.”

Tino Kera, kreativni direktor agencije BBDO Zagreb, predstavio je tri televizijska spota s glumcem Borkom Perićem u glavnoj ulozi, web stranicu kampanje www.prava-potrosaca.hr, Facebook stranicu i ostale materijale kampanje koji su dostupni online.

Glavni cilj kampanje je podizanje razine osviještenosti građana u pogledu njihovih potrošačkih prava i upućivanje na info telefon 072 414 414 koji povezuje potrošače s četiri regionalna savjetovališta pokrenuta od strane Ministarstva gospodarstva i vođena od strane potrošačke udruge Potrošač u Zagrebu, Osijeku i Puli te Saveza udruga za zaštitu potrošača u Splitu.

Glavne teme kampanje tiču se kupovine putem interneta, potrošačkih kredita i telekomunikacijskih operatera, a kampanja uključuje ukupno 12 različitih brošura o ključnim potrošačkim pravima.

Kampanja će se provoditi kroz narednih 12 mjeseci i uključivat će niz okruglih stolova sa sudionicima iz poslovne zajednice i različita javna događanja diljem zemlje. Ažurirane informacije o aktivnostima bit će objavljene u kutku za vijesti na službenoj web stranici kampanje.

Slične kampanje o potrošačkim pravima provedene su i u ostalim zemljama članicama koje su Europskoj uniji pristupile od 2004. godine.

Sažetak Eurobarometar istraživanja dostupan je na poveznici.