Kompanije MasterCard i Zwipe najavile su zajednički projekt i lansiranje prve beskontaktne platne kartice koja u sebi sadrži integrirani senzor za otisak prsta.

Lansiranje ove kartice uslijedilo je nakon uspješnog probnog testiranja u suradnji s norveškom bankom Sparebanken DIN, članicom Eika Grupe. Kartica je odgovor na kompleksne izazove brzog i jednostavnog plaćanja koje ne dovodi u pitanje sigurnost tog procesa.

Zwipe MasterCard platna kartica prva je beskontaktna kartica na svijetu kod koje se autentifikacija izvršava identifikacijom otiska prsta.

Ona u sebi sadrži biometrijski senzor i sigurnosnu tehnologiju za autentifikaciju kompanije Zwipe koja u sebi čuva biometrijske podatke korisnika kartice. Sadrži i sigurnosni EMV čip kao i beskontaktnu tehnologiju kompanije MasterCard.

Ovo je prva platna kartica koja kombinira sigurnost biometrijske autentifikacije s brzinom i praktičnošću beskontaktnog plaćanja. Podaci o otisku prsta vlasnika kartice čuvaju se direktno na kartici, a ne u nekoj eksternoj bazi podataka.

Nakon aktivacije, jednostavnim skeniranjem otiska prsta, Zwipe MasterCard platna kartica može se koristiti za beskontaktno plaćanje.

Biometrijska autentifikacija zamjenjuje unošenje PIN broja i time se korisnicima omogućuje plaćanje bilo kojih iznosa bez unošenja PIN-a za razliku od ostalih beskontaktnih platnih kartica koje postoje na tržištu.

Kompanija Zwipe trenutačno radi na novoj generaciji svojih kartica koje će biti u istom formatu kao i standardne kartice, ali će biti dizajnirane tako da ih prihvaćaju svi terminali za plaćanje uvedeni 2015. godine.

Ova nova kartica napajat će se energijom dobivenom s terminala za plaćanje i neće sadržavati bateriju.

“Naš cilj je omogućiti da se svi mogu identificirati bez korištenja lozinki ili PIN kodova. Biometrijska autentifikacija pomoći će nam u ostvarenju tog cilja. Međutim, naš je zadatak, uz pomoć ove tehnologije osigurati i pružiti korisnicima snažnu zaštitu te jednostavno i praktično korištenje kartice. Prvo probno testiranje kompanije Zwipe značajna je prekretnica, a rezultati su ohrabrujući”, izjavio je povodom lansiranja predsjednik MasterCard sektora “Enterprise Security Solutions” Ajay Bhalla.

Kim Humborstad, osnivač i generalni direktor kompanije Zwipe rekao je da je reakcija na probno testiranje kartice s bankom Sparebanken DIN bila izuzetno pozitivna.

“Korisnicima se svidjelo lako korištenje kartice i dodatni aspekt zaštite. Također, izuzetno su dobro reagirali i trgovci koji sudjeluju u testnoj fazi. Testna faza omogućila je partnerima projekta sakupljanje vrijednih povratnih informacija korisnika, njihovih iskustava i najbolju praksu za fazu implementacije i razvoja projekta”, kazao je Humborstad.

“Ponudit ćemo mogućnost biometrijske autentifikacije i beskontaktne komunikacije na svim našim karticama jer se time kombiniraju praktičnost i sigurnost, kako za korisnike kartica, tako i za trgovce”, istaknuo je direktor za razvoj poslovanja banke Sparebanken DIN, Morten Danilsen.