alkoholna-pica-proizvodnja-midiVelike televizijske mreže počinju jedna za drugom emitirati reklame za jaka alkoholna pića; oglašivači u Hrvatskoj još nisu počeli tražiti odobrenja za takvo oglašavanje, piše Poslovni dnevnik

Jedno od najpoznatijih alkoholnih pića Jägermeister već se desetljećima može naći u većini američkih barova, ali nikad ga se nije moglo vidjeti i na nekom od američkih televizijskih kanala donedavno, piše Poslovni dnevnik.

Jägermeister je osmi alkoholni brend u svijetu te na prvom mjestu uvoznih alkoholnih pića u SAD-u, a to mu godinama za rukom polazi bez televizijske kampanje.

Ipak, njemački je proizvođač procijenio da je došlo vrijeme i za televiziju pa je ovoga svibnja prvi puta u povijesti u SAD-u emitiran Jägerov reklamni TV spot “Stronger bond”.

Moramo na televiziju
“Smatrali smo da je bitno da se obratimo i povežemo s našom primarnom ciljnom skupinom potrošača, a to su muškarci između 21 i 29 godina. Da bi to uspjeli morali smo biti prisutni i na televiziji”, poručila je Amanda Blanco, brend menadžerica za Jägermeister u SAD-u.

Tim potezom i Jägermeister se priklonio sve češćoj praksi proizvođača već prepoznatih brendova u SAD-u da svijest o svojim proizvodima i stvaranje “buzza” šire tradicionalnim kanalima.

Jedan od razloga zašto se to događa na američkom tržištu je taj što je ono postalo sve liberalnije glede pravila koji ograničavaju reklamiranje alkoholnih pića. Mreža CBS je, primjerice, lani počela emitirati reklame žestokih alkoholnih pića u kasnovečernjim terminima, a NBC je tu praksu preuzeo ovoga proljeća i alkohol reklamira nakon 23 sata kada je 90 posto gledatelja punoljetno.

U SAD-u je to moguće jer postoji samoregulacija industrije kojom je dopušteno reklamiranje piva, vina i alkoholnih pića ako je više od 71,6 posto publike starije od 21 godinu.

I u Hrvatskoj se reklame za pivo ili vino mogu vidjeti svakodnevno i to ne samo u kasnovečernjim satima, ali reklamiranje jakih alkoholnih pića zakonom zabranjeno je. “U pravilu je zakonom zabranjeno oglašavanje alkoholnih pića, ali pod nekim uvjetima može biti dopušteno”, rekao nam Kamilo Antolović, predsjednik Suda časti Udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA) dodajući kako o uvjetima za to odlučuje nadležno ministarstvo.

Martini jedini u Hrvatskoj
Kako kaže Antolović, postoji prikladno i neprikladno vrijeme i medij za reklamiranje ne samo alkohola već i ostalih proizvoda koji nisu primjereni za neke ciljne skupine, ali postoji mogućnost da se neki proizvodi reklamiraju kasno, kada djeca nisu budna, ako to zakonodavac dopusti.

No, jedina zapažena kampanja koja se vrtjela na televiziji posljednjih godina bila je ona za Martini s Georgeom Clooneyem.

“Oglašivači se vjerojatno ne odlučuju zato što u kasnim večernjim satima nema toliko publike pa se uložena sredstva očigledno ne mogu vratiti”, smatra Nikola Žinić, kreativni direktor agencije Bruketa&Žinić OM, dodajući da se jaka alkoholna pića mogu reklamirati na mjestu prodaje i u časopisima koji su fokusirani na odrasle te bi tako trebalo i ostati.

Što se Jägermeistera tiče, u Hrvatskoj ne planiraju televizijsku kampanju, a brend najčešće promoviraju na partyjima pod sloganom “Masterpiece of Nature”.

Povratak nakon nekoliko desetljeća
U SAD-u se reklame alkoholnih pića nisu pojavljivale gotovo cijelo 20. stoljeće između ostalog i zbog zabrane samonametnute od industrije između 1948. i 1966. godine.

Ponovni povratak na male ekrane zabilježen je zadnjih nekoliko godina, a oglašivači su najveću priliku vidjeli u kabelskim televizijama na koje, prema nekim procjenama u SAD-u otpada čak 90 posto TV oglašavanja alkoholnih pića.

Prema uglednom američkom magazinu AdAge, u SAD-u je u 2010. na TV oglašavanje brendova alkoholnih pića potrošeno 142 milijuna dolara, što je čak 34 posto medijskog prostora za tu kategoriju proizvoda i što je veliki skok otprije pet godina kada je na TV oglašavanje potrošeno 102 milijuna dolara, odnosno 23 posto medijskog prostora u toj kategoriji.

Magazini su ipak u toj kategoriji još predvodnici s 41 posto udjela u medijskom oglašavanju u toj kategoriji. Iako je lani TV oglašavanje zabilježilo pad na 141 milijuna, prema Kantar Mediji, u 2012. opet bilježi rast. (Poslovni dnevnik)