Nezaposlenost i siromaštvo ključni su problemi u Hrvatskoj koje treba prevladavati, poručio je danas predsjednik Republike Ivo Josipović otvarajući u Splitu 18. međunarodni sajam GAST.

Na tom se sajmu predstavlja 1.100 izlagača i suizlagača iz 11 zemalja, istaknuto je na otvaranju GAST-a na kojem je splitski gradonačelnik Željko Kerum oštro kritizirao vlast i političare u Hrvatskoj zamjerivši im da teoretiziraju, a ne rade praktično na oživljavanju gospodarstva.

Otvarajući GAST predsjednik Josipović je kazao kako su “danas nezaposlenost i siromaštvo ključno društveno i političko pitanje” te je naglasio kako danas, više neko ikada prije, moramo govoriti o zajedništvu i partnerstvu jer je to u kriznim vremenima iznimno važno.

“Partnerstvo Vlade, lokalne samouprave, gospodarstva svakako uključuje i onih 370.000 nezaposlenih”, rekao je.

Josipović je istaknuo i kako je u vremenima kada kriza dominira našom gospodarskom i političkom scenom, organiziranje sajma GAST vrlo vrijedan napor i znak je optimizma.

“Danas kad je teško ponajprije moramo tražiti znakove optimizma i pogledati tko su ti ljudi koji mogu i znaju pokrenuti gospodarstvo”, kazao je Josipović.

Smatra kako su turizam, ugostiteljska ponuda, spajanje zelene (kopnene) i plave (morske) Hrvatske strateška pitanja razvoja hrvatskog društva.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum u svom je obraćanju oštro kritizirao vlast i političare u Hrvatskoj zamjerivši im da teoretiziraju, a ne rade praktično na oživljavanju gospodarstva.

Ranije su se, kaže Kerum, poduzetnici takmičili tko će imati više radnika, a sada se zbog raznih nameta, takmiče tko će imati manje radnika te mnogi poduzetnici i njihove tvrtke propadaju.

“Žalosno je da hrvatska država i vlast, bez obzira bila ona ideološki i svjetonazorski ‘lijeva’ ili ‘desna’ to ne primjećuju, nego prodaju ‘muda za bubrege'”, rekao je Kerum.

Po njegovim riječima, dvije najveće štetočine u Hrvatskoj su banke i porezna uprava.

“Porezna nema razumijevanja, ide s represivnim mjerama, samo namet na namet. Nitko ne spominje da je neki bankar imao namjeru napraviti štetu u nekom poduzeću, a zapravo je radi godinama”, kazao je Kerum.

Splitski gradonačelnik smatra kako se u gospodarstvu ide lošim smjerom kojeg treba zaustaviti jer će se desiti da se u Hrvatskoj neće imati tko javiti na natječaj za gradnju, kako je rekao, lokalne cestice, a kamoli međugradskih ili državnih cesta, jer su građevinske tvrtke u stečajima.

Zamjerio je i skupini hrvatskih ministara koji su nedavno u Splitu na Ekonomskom fakultetu govorili kako postoje poteškoće u pokretanju razvojnih projekata jer “nema papira”. A što je s projektima koji postoje, imaju građevinske i lokacijske dozvole, zašto se njima ne pomaže i ne daju subvencije, upitao je Kerum.

U okviru sajma GAST, koji se održava od 6. do 10. ožujka, održavaju se specijalizirani sajmovi prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, vina, kave, namještaja i sajam turizma, a sajam prati i niz stručnih konferencija i poslovnih susreta. (H)