Na 17. Međunarodnom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, koje se održalo od 28. do 29. veljače u sklopu ovogodišnjeg sajma GAST u Splitu, vina Postup Donja Banda 2008. i Plavac Mili 2008. osvojila su zlatne medalje u kategoriji Plavaca malih, priopćeno je danas iz tvrtke Agrokor vina.

postub-donja-banda-plavac-mili-largeZlatne medalje za Postup Donja Banda 2008. i Plavac Mili 2008. potvrda su kvalitete i statusa ovih vina među Plavcima malim.

Vino Postup iz Donje Bande, berbe 2007. osvojilo je šampionsku titulu na prošlogodišnjem ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića u sklopu sajma GAST, koje je ujedno i najveće ocjenjivanje vina u Dalmaciji.

Plavac Mili berbe 2007. na istoj se manifestaciji okitio zlatom.

Prijavljena vina ocjenjivali su međunarodno priznati ocjenjivači iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, a vina su ocjenjivana po metodi OIV-a od 100 bodova.

Postup Donja Banda i Plavac Mili, vrhunska su crna vina, koja nastaju od autohtone sorte plavac mali, a od 1967. godine Postup je vino zaštićenog geografskog porijekla.

Plavac mali je sorta koja daje različite stilove vina, ovisno o mikroklimatskim uvjetima određenog vinogradarskog položaja i pojedinog godišta, a daje puna, visokoalkoholična i intezivno obojana crna vina zamjetne astrigentnosti i dugog potencijala starenja, ističu iz Agrokor vina.