direktorica-hrvatski-festival-hrane-i-vina-durdica-proticSvečanom večerom sinoć je u zagrebačkom restoranu Tarpon predstavljen program prvog Hrvatskog festivala hrane i vina.

Prvi Hrvatski festival hrane i vina održat će se od 2. do 4. ožujka u zagrebačkoj Areni, a u tri festivalska dana ljubitelji vrhunske gastronomije dobit će tako priliku uživati u najboljim hrvatskim delicijama, probranim hrvatskim vinima i specijalitetima najboljih hrvatskih kuhara.

Đurđica Protić, direktorica Hrvatskog festivala hrane i vina, istaknula je kako je sve spremno za festival, okupljen je najbolji kuharski tim, a gosti će biti neki od najboljih chefova Hrvatske te poznati hrvatski enolozi i sommelieri.

“Pripremili smo bogat program za sve posjetitelje, veliki broj iznenađenja, a posebno smo ponosni na program namijenjen mladim kuharima i natjecanju – Zaklade Mladi kuhar koje je napravljeno u suorganizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i British Councila, a na kojem će 80 mladih kuhara pokušati svojim najboljim receptima i jelima osvojiti glasove i priznanje najboljih kuhara i chefova”, naglasila je Protić.

Festival će po prvi put okupiti sve one koji se na profesionalan način bave hranom i vinom: velike i male proizvođače, uzgajivače, ugostitelje i hotelijere. U Areni Zagreb koja za ovu prigodu postaje gastro i eno centar svih hrvatskih regija, na više od 5000 kvadratnih metara, najbolje od svojih proizvoda predstavit će renomirani proizvođači pršuta, kulena, sireva, ulja, rakija, vina i drugih gastro delicija iz svih hrvatskih regija.

Vinsku priču festivala okupljenima je predstavio poznati hrvatski sommelier Darko Baretić, dok je o suradnji s Festivalom te natjecanju 80 mladih kuhara govorio Ivica Lozo iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

O kulinarskim aktivnostima pričao je suvlasnik Kluba gastronomada Robert Ripli, predstavljajući cjelokupan gastro program, najavivši veliki cooking show te kakvi sve recepti, delicije i iznenađenja očekuju posjetitelji prvog Hrvatskog festivala hrane i vina.

Svim posjetiteljima kuhat će i svoje kuharsko umijeće pokazati renomirani kuhari: chef novigradskog restorana PEPENERO Marin Rendić, chef i vlasnik zaprešićkog restorana ŠPIČEK Tomislav Špiček, chef zagrebačkog hotela PALACE Ivica Štruml, gastro-konzultant Mario Čepek, poznati TV kuhar i chef Branko Ognjenović, kuhar Dražen Jakopović, slastičarka zagrebačkog hotela The Regent Esplanade Mirjana Kozlina i drugi. U programu sajma sudjelovat će i cijenjeni domaći enolozi i sommelieri: Saša Špiranec, Darko Baretić, Sandi Paris, Branko Muždek i mnogi drugi.

Program festivala započinje proglašenjem najboljeg kuhara učenika središnje Hrvatske u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje. Na natjecateljskim pozornicama  natjecat će se oko stotinu učenika u devet disciplina od čega je osam timskih i jedna individualna.

Natjecanje će nadzirati 50 mentora te članovi prosudbenog povjerenstva kao i poznati hrvatski kuhari koji na taj način daju dodatnu podršku nastojanju Hrvatskog festivala hrane i vina da pomaže mlade talentirane kuhare.

Upravo ovo natjecanje je jedna od prvih aktivnosti Zaklade Mladi kuhar s ciljem prikupljanja sredstava za dodatno školovanje talentiranih učenika koji sudjeluju na regionalnim i državnim natjecanjima.