Ministar Tolušić poručio vinarima da imaju maksimalnu potporu države

Na šestomu premijernom kušanju mladih vina graševine, pošipa i drugih sorti berbe 2016., pod nazivom En Primeur 2017., u organizaciji Udruženja vinarstva HGK i regionalnih udruga – Graševine Croatice, Vina Dalmacije te Bregovite Hrvatske, u zagrebačkom se hotelu Westin 16. veljače predstavilo čak 58 hrvatskih vinara.

“Učinit ćemo sve da izvoz hrvatskih vina bude veći. Godine pred nama moraju biti bolje, i kada je riječ o kvaliteti, ali i kada govorimo o promociji ili prodaji naših vina”, istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te je zahvalio svim vinarima koji sudjeluju s Ministarstvom poljoprivrede u pripremi novog Zakona o vinu, ali i svih propisa u vezi s tržištem vina.

“U Slavoniji je berba 2016. bila skromna kvantitetom, ali je zato kvalitetom bila i više nego izvrsna. Očekujemo da će predstavljena mlada vina biti vrhunska jer su svježa, formirana, izvrsnih aroma, lagana i pitka, a uskoro ćemo ih moći naći i na tržištu”, istaknuo je predsjednik udruge Graševina Croatica Vlado Krauthaker, dodajući da berba 2016. ima mnogo potencijala.

“Graševina je žila kucavica koje u našoj regiji ima 60 do 70 posto kod svakog vinara i koja nosi gospodarski razvitak, dok je crvenih sorti svega 20 do 30 posto i ona će biti prepoznatljiva tek u sljedećih deset godina”, naglasio je Krauthaker.

“Prošlogodišnja je berba bila iznimne kvalitete. Ovo je prava prilika da vinari premijerno predstave svoja mlada vina. HGK putem Udruženja vinarstva daje potporu ovakvim vidovima prezentacija”, istaknula je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković, dodajući da se nada da će vina berbe 2016. svoju izvrsnu kvalitetu potvrditi i na međunarodnim ocjenjivanjima kvalitete te da će svoj put naći na domaćem, ali i na inozemnom tržištu.

Enologinja iz PP Orahovice Ivana Nemet kazala je da je 2016. godina bila izazovna za vinare.

“Među sortama su najučestalije graševina, frankovka, silvanac zeleni i one su ove godine dale izvrsne rezultate. Sve što smo tražili od pojedine sorte, to smo i dobili”, rekla je Nemet, dodajući da je ova manifestacija prava prilika da vinari predstave svoja vina, ali i da razmijene iskustva s drugim vinarima.