Udruženje vinarstva HGK predstavlja se srpskom tržištu

fotoPotencijali hrvatskoga vinskog sektora “Vina Croatia – Vina Mosaica” predstavljeni su 24. travnja u HGK specijaliziranim novinarima, distributerima, vlasnicima vinoteka i restorana iz Srbije, koji su za svog boravka u Hrvatskoj posjetiti vinarije i vinoteke u četiri hrvatske vinske regije: u Istri i Kvarneru, Dalmaciji, Slavoniji i hrvatskom Podunavlju te u Bregovitoj Hrvatskoj.

Tom prigodom direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković rekla je kako postoji značajan prostor za suradnju hrvatskih i srpskih vinara, ali i mogućnosti za korištenje sredstava EU na zajedničkim projektima.

Najavila je održavanje zajedničkog sastanka udruženja vinara Hrvatske i Srbije u Privrednoj komori Srbije, i to u sklopu prvog velikoga kušanja i promocije vina 13. svibnja u Beogradu, u hotelu Crown Plaza, na kojem će sudjelovati 19 hrvatskih vinarija.

“To je i prilika da pozovemo proizvođače vina iz Srbije da budu partneri hrvatskim vinarima u nastupu na vinskim sajmovima”, kazala je Marković te je dodala kako je za uspješne izvozne rezultate te razvoj sektora vinarstva potrebna iznimno dobra suradnja poslovnog sektora i resornog ministarstva.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Vasić naglasio je važnost suradnje u području poljoprivrede i prehrambene industrije, a hrvatska su vina poznata građanima Srbije i pronalaze put na srpsko tržište. Prošle je godine Ministarstvo poljoprivrede objavilo nekoliko natječaja za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina od 2014. do 2018. godine, tzv. Vinske omotnice, i to za promociju vina na tržištima trećih zemalja, restrukturiranje i konverziju vinograda te izgradnju vinarskog marketinga.

U prošloj je godini iskorišteno 50 do 60 posto sredstava, a bilo je predviđeno 11,8 milijuna eura. “I ove je godine raspisan natječaj te se očekuje kako će vinari iskoristiti sredstva za razvoj vinarstva”, objasnio je Vasić te je istaknuo kako očekuje da će ovaj posjet pridonijeti razvoju gospodarske suradnje u području vinarstva dviju zemalja.

Potencijale hrvatskoga vinskog sektora predstavio je tajnik Udruženja vinara HGK Igor Barbarić koji je naglasio kako Hrvatska ima ukupno 20.941 ha vinograda prosječne veličine 0,26 ha, odnosno 0,51 ha u gospodarstvu. Od 41.118 proizvođača grožđa čak 93 posto posjeduje do jedan hektar. U prometu vina sudjeluju 1624 proizvođača sa 575.389 hl vina, a 75 posto vina u prometu jesu vina sa zaštićenom oznakom izvornosti.

Vrijednost proizvodnje vina iznosi 7,3 posto vrijednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje u RH. Prošle godine u Hrvatsku je uvezeno 22,5 milijuna hl vina za 32 milijuna dolara, a izvoz je bio 3,5 milijuna hl vina za 15,5 milijuna dolara. Vina se ponajviše izvoze u BiH, Njemačku, Srbiju i Crnu Goru, a uvoze iz Makedonije, Francuske, Italije i Njemačke.

Barbarić je predstavio i rad Udruženja vinarstva HGK koje radi na promociji vina u zemlji, regiji, na zajedničkom tržištu EU i na trećim tržištima, brendiranju hrvatskih vina i Hrvatske kao vinske zemlje, sudjeluje u donošenju propisa te artikuliranju problema i potreba sektora prema mjerodavnim tijelima te provodi edukacije članica u sektoru vinogradarstva i vinarstva.

“HGK je lani aplicirala na sredstva za promociju vina na tržištu Srbije, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju projekt je i odobrila te se 80 posto sredstva vinske omotnice koristi po projektu”, rekao je Barbarić.

Za promociju u Srbiji predviđeno 182.000 eura, a sudjeluje 19 hrvatskih vinarija: Agrolaguna d.d., Badel 1862 d.d., Belje d.d., De Georgiis d.o.o., Iločki podrumi d.d., Jako vino d.o.o., Vinarija Jokić d.o.o., Vinarija Škaulj, PP Orahovica, Zlatan Otok d.o.o., Lagradi d.o.o., Degrassi d.o.o., PZ Vrbnik, Kutjevo d.d., OPG Eliđo Pilato, Erdutski vinogradi d.d., Kozlović d.o.o. i PZ Postup, Krauthaker d.o.o

Prethodni članakLeaflet report: Voda – Hvatanje zaleta
Sljedeći članakOl Istria maslinova ulja u društvu najboljih na svijetu