kava-potrosnja-midiU posljednjih pet godina broj hrvatskih kućanstava koja kupuju premium instant kave povećao se za 60 posto

U vremenu kada maloprodaja, osobna potrošnja i kupovna moć padaju ili stagniraju, postoje premium proizvodi koji prkose recesiji i rastu na račun mainstream brendova, pokazalo je istraživanje agencije GfK.

Premiumizacija je trend blisko povezan s lansiranjima inovacija na FMCG tržištu na kojem potrošači kontinuirano traže nove (i bolje) proizvode, nove usluge i nova iskustva.

Proces premiumizacije odvija se istovremeno s procesom jačanja trgovačkih marki, ali nije karakterističan za sve kategorije hrane i pića, tumače iz GfK.

Istraživanje GfK Consumer Panel pokazuje da kategoriju instant kave karakterizira vrlo dinamičan proboj premium segmenta u hrvatska kućanstva. U posljednjih pet godina broj hrvatskih kućanstava koja kupuju premium instant kave povećao se za 60 posto, te smo na njih u 2011. potrošili 74% više novca nego u 2007. godini.

Projekcije sugeriraju da će do kraja 2015. svako treće kućanstvo kupovati premium instant kave te da će u toj godini samo na njihovu konzumaciju u kućanstvu potrošiti više od 50 milijuna kuna, navodi se u priopćenju GfK.