Prodaja šampanjca pala je prošle godine za 18 posto jer su zbog pandemije koronavirusa bili zatvoreni barovi i restorani. Pad je ipak bio nego što se ranije strahovalo zahvaljujući snažnoj potražnji na kraju godine, objavilo je francusko udruženje proizvođača tog pića CIVC (Comité interprofessionnel du vin de Champagne). Pad u volumenu od 18 posto rezultirao je padom prihoda od milijardu eura, navodi Reuters. Udruženje proizvođača očekuje kako će pandemija i u prvoj polovini ove godine negativno utjecati na potražnju za ovim pićem.

“Situacija je nešto bolja nego što smo predviđali”, izjavio je Maxime Toubart, dopredsjednik CIVC-a. “Ljudi širom svijeta, iako ne smiju održavati zabave, ipak su slavili povodom različitih prigoda, a upravo je šampanjac simbol proslave”, naveo je Toubart.

Francuska i ključna izvozna tržišta kao što su britansko ili američko osjetila su pad od 20 posto u volumenu dok je Japan, također jedno od važnijih tržišta, zabilježio pad od 28 posto. Svijetla točka je Australija jer je na tamošnjem tržištu prodaja porasla 14 posto.

Ukupno je u prošloj godini prodano 245 milijuna boca šampanjca, dok je godinu prije prodaja dosegla 300 milijuna boca

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!