VijestiSvijetProizvođači robe široke potrošnje u lovu na kupce pretplatnike

Proizvođači robe široke potrošnje u lovu na kupce pretplatnike

Veliki proizvođači robe široke potrošnje Unilever, Procter&Gamble i Nestle, u nastojanju da privuku potrošače koji žele da im se hrana i kućanske potrepštine automatski dostavljaju na kućni prag, pokreću nove internetske pretplatničke usluge koje im obećavaju stabilne prihode i niže troškove isporuke.

Najveća svjetska kompanija za pakirane prehrambene proizvode Nestle, čija Nespresso kava već ima značajno pretplatničko poslovanje, nedavno je pokrenula program pretplate za nutritivna pića u Japanu i proširila ReadyRefresh, internetsku uslugu za dostavu vode u boci u SAD-u.

Također želi proširiti Tails.com, pretplatničku uslugu za isporuku hrane za kućne ljubimce iz Britanije na kontinentalnu Europu, pri čemu već testira uslugu u Francuskoj za moguće lansiranje ove godine.

Unilever će u ponedjeljak, nakon testiranja, pokrenuti pretplatu na svoj brend Skinsei u SAD-u, nudeći “presonaliziranu” njegu kože. Već je proširio svoju uslugu pretplate na britvice Dollar Shave Club te uključio u ponudu kolonjsku i ulje za bradu u 2018. godini, nakon paste za zube u 2017. godine.

U međuvremenu, Procter&Gamble, najveća svjetska kompanija za kućanske proizvode i osobnu njegu, proširio je svoju pretplatničku uslugu Gillette on Demand u Kanadi. Pretplatnici mogu poslati poruku kad su spremni za sljedeću pošiljku.

Direktna prodaja omogućuje proizvođačima da zaobiđu trgovce, što im osigurava veću dobit i kontrolu nad cijenama, promocijom i komercijalizacijom proizvoda. To im pomaže u slučajevima kada on line trgovci poput Amazona i trgovački lanci kao Sainsbury zahtijevaju od proizvođača roba široke potrošnje popuste i povećavanje resursa za vlastite robne marke.

Divovima potrošne robe takva pretplatnička prodaja jamči veće prihode, stjecanje boljeg uvida u navike njihovih potrošača, a može im i pojeftiniti isporuku robe.

“Donose vam (proizvod) na određeni datum, ali vam ga ne moraju isporučiti u jedan ili dva dana. To im je način za smanjenje troškova logistike i distribucije”, tumači analitičar maloprodaje iz Wolfe Researcha Scott Mushkin.

Amazon od 2006. godine korisnicima svog programa ‘Pretplati se i uštedi’ nudi 15 posto popusta kod prijave obnavljajuće isporuke kućanskih potrepština. U međuvremenu, taj posao u Amazonu dosegnuo je vrijednosti koje se mjere u milijardama dolara.

Pretplate predstavljaju oko 10 posto ukupne internetske prodaje u SAD-u i više od jedan posto ukupne maloprodaje, iznio je izvršni direktor konzultantske tvrtke za potrošače Strategic Resources Group Burt Flickinger.

Dodao je kako su pretplate najunosniji dio prodaje, rastu više od 17 posto godišnje i nadmašuju ukupnu internetsku prodaju, koja raste po stopi većoj od 12 posto. Prema njegovim riječima, pretplatnička prodaja mogla bi premašiti 10 posto američkog maloprodajnog tržišta u 5 godina i 15 posto u idućih 10 godina. (Hina/Reuters)

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...