Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u Hrvatskoj u listopadu 0,2 posto niže nego u prethodnom mjesecu, dok su prema listopadu prošle godine smanjene za 1,9 posto, što predstavlja njihov pad već 18. mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

I u listopadu su, osamnaesti mjesec za redom prevladali deprecijacijski pritisci te su proizvođačke cijene industrije na ukupnom tržištu zabilježile pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a, ističući da je doprinos padu došao od nižih cijena i na domaćem i na nedomaćem tržištu. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u listopadu su prema mjesecu ranije niže za 0,2 posto, a u odnosu na listopad 2013. za 2,1 posto.

Cijene po kojima su se industrijski proizvodi prodavali na stranim tržištima smanjene su na mjesečnoj razini za 0,3 posto, dok su na godišnjoj razini niže za 1,5 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u listopadu su u odnosu na prethodni mjesec proizvođačke cijene u najznačajnijoj, prerađivačkoj industriji pale za 0,4 posto.

U rudarstvu i vađenju proizvođačke su cijene porasle za 2,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto. U opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša proizvođačke su cijene ostale na istoj razini.

Na godišnjoj razini, pak, u listopadu je najizrazitiji pad proizvođačkih cijena zabilježen u rudarstvu i vađenju, za 11,1 posto. U prerađivačkoj industriji cijene su pale za 1,8 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za jedan posto.

U listopadu je, u odnosu na isti lanjski mjesec, rast proizvođačkih cijena, za 19,1 posto, zabilježen u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša.

Bez cijena energije, koje posljednjih mjeseci osjetno padaju, proizvođačke su cijene u listopadu na mjesečnoj razini porasle za 0,3 posto, dok su na godišnjoj razini niže za jedan posto. (SEEbiz / Hina)