Proizvodnja vina u Francuskoj porast će ove godine na 45 milijuna hektolitara i bit će šest posto veća nego u 2019. kada su je omeli loši vremenski uvjeti, priopćilo je u utorak ministarstvo poljoprivrede.

U većini regija, a naročito u Champagneu, berba grožđa počela je ove godine posebno rano, već sredinom kolovoza. “Razlog je drugo najtoplije proljeće u proteklih 120 godina i relativno blaga zima”, priopćilo je ministarstvo.

U Champagneu bi ukupna proizvodnja trebala biti veća nego u 2019., ali bi se proizvodnja šampanjca trebala smanjiti 21 posto, na 1,7 milijuna hektolitara.

Proizvođači šampanjca dogovorili su se da će ove godine ubrati manje grožđa s obzirom na pad prodaje koji je prouzročila koronakriza.

U prvim procjenama objavljenim u kolovozu, ministarstvo poljoprivrede procijenilo je da će u Francuskoj ove godine biti proizvedeno ukupno između 44,7 i 45,7 milijuna hektolitara vina.

Ministarstvo je zbog velike suše snizilo prognoze proizvodnje za Burgundiju, Beaujolais, dolinu rijeke Rhone, centralnu i jugoistočnu Francusku, ali je taj pad više nego nadoknadila veća proizvodnja u regijama koje su u kolovozu bilježile kišne padaline.

U poznatoj regiji Bordeaux proizvodnja bi tako trebala biti blizu prošlogodišnjoj i dosegnuti 5,4 milijuna hektolitara, dok bi u Bourgogne-Beaujolaisu trebala porasti 12 posto, na 2,1 milijun hektolitara, unatoč padu proizvodnje pinota.

U najvećoj francuskoj vinskoj regiji Languedoc-Roussillionu proizvodnja je porasla sedam posto, na 12 milijuna hektolitara, procjenjuju u ministarstvu. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!