U klasifikaciji prema vrsti suhe tjestenine uvjerljivo najveći udio zauzima standardna tjestenina koja je u zadnjih godinu dana zauzela 85,5% udjela u broju promocija te 87,7% udjela u bruto oglasnoj vrijednosti kategorije.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Tjestenina” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ovih kategorija putem kataloga i letaka trgovaca. Čimbenici analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value).

Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na period lipanj 2019. – svibanj 2020. u usporedbi s godinom ranije.

STANJE U KATALOGU
U klasifikaciji prema vrsti suhe tjestenine uvjerljivo najveći udio zauzima standardna tjestenina (sva obična tjestenina, bez dodatnih obilježja – gluten free, bio, healthy itd., bez obzira na formu – špageti, makaroni itd. Prema broju promocija standardna tjestenina je u zadnjih godinu dana zauzela 85,5% udjela u broju promocija te 87,7% udjela u bruto oglasnoj vrijednosti kategorije. Jedino je jušna tjestenina u broju promocija ostvarila dvoznamenkastih 11,3% udjela, dok je u GAV-u zauzela drugo mjesto sa 6% udjela. Ostale vrste tjestenine zauzimaju vrlo male udjele u promociji putem kataloga i letaka trgovaca.

Ako gledamo vodeće brendove vidimo da je prema broju promocija Marodi dosta uvjerljivo na vrhu s 24,2% udjela, a Barilla je druga s 14,7%, dok su ova dva brenda u bruto oglasnoj vrijednosti zamijenili mjesta pa je prvoplasirana Barilla s 12,3%, a slijedi Marodi s 10,1% udjela. Zanimljivo je i da privatne robne marke drže četvrtinu udjela (25,1%) u GAV-u kategorije, dok je u broju promocija taj udio znatno manjih 13,3%.