Promet u maloprodaji u EU i eurozoni u rujnu je blago smanjen prema mjesecu ranije, predvođen padom prometa u njemačkoj maloprodaji, a Hrvatska je bila na razini europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji EU-a u rujnu je pao za 0,2 posto u u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda bio uvećan za 0,8 posto.

U eurozoni je smanjen za 0,3 posto, nakon rasta za revidiranih jedan posto u kolovozu.

Na oba je područja pao samo promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima, za 1,3 posto u EU i za 1,5 posto u eurozoni.

Promet na benzinskim postajama porastao je za jedan posto u EU, te za 1,1 posto u eurozoni.

U maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda promet je na razini EU-a uvećan za 0,8 posto, a u zemljama koje koriste zajedničku valutu za 0,7 posto.

Njemačka s najvećim padom
Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je pad prometa u maloprodaji u rujnu prema mjesecu ranije zabilježen u Njemačkoj, od 2,5 posto. Blizu su Finska i Nizozemska, s padom prometa u rujnu za 1,9 i 1,2 posto.

U Hrvatskoj je promet od trgovine na malo u rujnu pao za 0,2 posto u odnosu na kolovoz, kada je porastao za 1,7 posto.

Najveći rast prometa u odnosu na kolovoz imala je Estonija, od 7,1 posto. Slijede Slovačka i Luksemburg, s rastom prometa za 2,9 i 2,3 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku, Dansku i Cipar.

Brži rast na godišnjoj razini
U odnosu na rujan prošle godine kalendarski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji EU-a uvećan je za 3,2 posto, nakon revidiranog 2,3-postotnog rasta u kolovozu, pokazuju Eurostatove procjene. U eurozoni je porastao za 2,5 posto, nakon revidiranog 1,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najviše je u oba području u rujnu prema istom mjesecu lani povećan promet od trgovine na malo motornim gorivima, za 4,8 posto u Uniji, te za 4,4 posto u eurozoni. Izraženiji rast prometa zabilježen je i u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, za 4,8 posto u EU i za 3,7 posto u eurozoni.

Najskromnije je porastao promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 0,8 posto u Uniji, te za 0,5 posto u eurozoni.

Slovenija s najvećim rastom
Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast prometa u maloprodaji u rujnu u odnosu na isti mjesec lani imala Slovenija, od 17,1 posto.

Slijede Estonija i Malta s rastom prometa prema istom prošlogodišnjem mjesecu od 16,8 i 15 posto.

Blizu je i Hrvatska s rastom prometa od trgovine na malo za 14,2 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan. U kolovozu je porastao za 18,1 posto, pokazuje izvješće Eurostata. Njemačka je u rujnu prednjačila i padom prometa na godišnjoj razini, za 1,1 posto.

Pad prometa zabilježen je još samo u Austriji i Španjolskoj, od 0,3 i 0,1 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!