Nakon deset godina iščekivanja od ovoga tjedna u Hrvatskoj će se promijeniti odnosi među trgovcima namještajem. Švedski gigant Ikea svojim dolaskom potiče i ostale na aktivnosti kojima bi potrošači trebali biti na najvećem dobitku.

Tako prepoznatljiva žuto plava boja švedske zastave donosi velike promjene na tržištu. Zbog otvorenja Ikee glavni konkurenti mijenjaju poslovne planove. Dokaz je i današnje otvaranje novog prodajnog centra Emmezete.

Bitku za tržište najavio je i predsjednik Uprave Emmezete Slobodan Školnik koji kaže da se s Ikeom nadmeću na mnogim svjetskim, velikim tržištima.

A što je s domaćim trgovcima i proizvođačima iz drvne industrije? Hoće li uspjeti? Kao i u drugim poslovima, tako i u ovom, veliki “gutaju” male. No neki se snađu i prežive.

Za opstanak među velikima treba kupcima stalno nuditi nove mogućnosti. Zato bjelovarski proizvođač namještaja Prima Commerce, koji ima 50 prodajnih salona, nudi svoje proizvode putem Amazona, najveće svjetske online trgovine.

Godinama se situacija na tržištu prodaje namještaja mijenjala u korist velikih trgovaca. Danas je udio domaćih proizvođača namještaja u maloprodajnoj mreži manji od 25% dok je 2005. bio gotovo 40%. Uspijevaju oni koji stalno rade na kvaliteti proizvoda.

Mnogi to ne rade jer je to dosta težak put velikih ulaganja u razvoj, dizajn, predstavljanje proizvoda na svjetskim sajmovima, smatra Tomislav Knezović iz Prostorije. U samo tri godine postojanja tvrtke uloženo je 30 milijuna kuna i zaposleno 100 radnika. Inovativni proizvodi dobivaju međunarodna priznanja pa je naglasak na izvozu.

Što se tiče Ikee za sada su samo dvije hrvatske tvrtke njihovi dobavljači. Ono što se traži od domaćih proizvođača su veliki proizvodni kapaciteti jer žele da se pokrije barem tržište Europe, ako već ne može cijelog svijeta.

A u povećavanju proizvodnih kapaciteta naša država već neko vrijeme ne daje potrebnu potporu. No, kako bilo, tržišna utakmice počinje, a od nje najviše bi koristi na kraju trebali imati kupci. A oni bi mogli uskoro imati više novaca za potrošnju uslijed novih poreznih reformi kojima je, među ostalim, cilj veća potrošnja. (HRT)