SAD je proširio svoju vodeću poziciju u PwC-ovom poretku 100 najvećih svjetskih poduzeća na svijetu, a Europa i dalje bilježi pad

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih poduzeća znatno je porasla i to za 1.861 milijardu američkih dolara ili 12 % u odnosu na stanje 31. ožujka 2016. godine, prema PwC-ovom poretku 100 najvećih svjetskih poduzeća, koji je objavljen pred koji dan. To povećanje u potpunosti je preokrenulo pad iz 2016. godine te se radi o najvećoj vrijednosti ikad.

Za gotovo 70 % rasta zaslužna su američka poduzeća zahvaljujući dobrim gospodarskim uvjetima prije i poslije izbora u SAD-u. Europa je uspjela zaustaviti dvije godine pada vrijednosti, ali se njezin udio i dalje razmjerno smanjuje.

Već treću godinu zaredom, SAD je zastupljen s više od polovice 100 najvećih svjetskih poduzeća (55 poduzeća) i 63 % ukupne tržišne kapitalizacije.

Apple je ove godine najuspješnije poduzeće (u apsolutnim vrijednostima smislu), povećavši vrijednost za 149 milijardi američkih dolara ili više od 25 % u usporedbi s 2016. Odmah iza njega slijedi Amazon koji je povećao svoju tržišnu kapitalizaciju za više od 50 % u 2017. godini. Facebook, Bank of America i JPMorgan Chase također su utjecali na rast SAD-a.

Apple već šestu godinu zaredom zadržava svoj vodeći položaj te je ove godine ponovno povećao prednost pred drugoplasiranim Alphabetom, uspjevši udvostručiti razliku u vrijednosti na 175 milijardi američkih dolara u odnosu na 86 milijardi američkih dolara prošle godine.

Alphabet je nakratko bio preoteo primat Appleu u veljači 2016. godine. Izuzetna je i činjenica da je Apple isplatio i više novca svojim dioničarima, odnosno 29 milijardi američkih dolara ulagačima u obliku dividendi i otkupa dionica 2016. godine (42 milijarde USD dodijeljeno je 2015. godine). Alphabet je isplatio samo 4 milijarde američkih dolara u 2016. godini.

Tehnološki sektor drugu godinu zaredom prednjači nad financijskim sektorom, potvrđujući trajnu privlačnost tehnoloških poduzeća. Tri najveća svjetska poduzeća i dalje su iz tehnološkog sektora: Apple, Alphabet, Microsoft, s Facebookom koji im je za petama na šestom mjestu. Ti se divovi mogu pohvaliti neusporedivim globalnim dosegom te su promijenili naše živote i način komunikacije i interakcije.

Europska se poduzeća nikada nisu u potpunosti oporavila od financijske krize te su tijekom prošlog desetljeća iskusila nagle poraste, ali i nestabilnosti.

Europa je sada zastupljena sa samo 22 poduzeća (9 manje nego 2009. godine odnosno 19 manje nego 2008.), a na nju otpada samo 17 % sveukupne tržišne kapitalizacije (u odnosu na 36 % 2008. godine). Iako je Europa uspjela zaustaviti daljnji pad, vrijednost njezinih poduzeća niža je nego u razdobljima od 2013.-2015. i 2010.-2011. godine.

Ukupna tržišna kapitalizacija Kine/Hong Konga porasla je za 14 % u odnosu na prošlu godinu te imaju 11 poduzeća na popisu 100 najvećih (nema promjene u odnosu na 2016. godinu) – budući da su kineska tržišta 2016. godine ponovno doživjela napredak.

Tencent je ove godine bilo najuspješnije kinesko poduzeće koje je povećalo svoju vrijednost za 42 % odnosno na 272 milijarde američkih dolara u odnosu na 2016. godinu. Tencent i Alibaba trenutno su na 11. i 12. mjestu te su na rubu ulaska u 10 najvećih svjetskih poduzeća.

Clifford Tompsett, voditelj Centra za IPO u PwC-u, rekao je: “Razlika između najvećih poduzeća SAD-a i ostatka svijeta nastavlja se povećavati. Američka poduzeća iskorištavaju globalni doseg, financijsku snagu i sposobnost stvaranja inovacija, što je velika razlika u odnosu na društva u UK i Europi, koja nastavljaju zaostajati na ljestvici. Nakon razdoblja stagnacije, kineska su društva ponovno uspješna, a dva među njima, Tencent i Alibaba, na putu su da sljedeće godine uđu na popis 10 najvećih poduzeća.”

U izvješću Global Top 100 analizira se 100 najvećih svjetskih poduzeća po kriteriju tržišne kapitalizacije te se svake godine rade usporedbe s prošlim porecima.

Analiziramo trendove kako bismo razumjeli utjecaj vanjskih političkih i gospodarskih događaja te otkrili tko napreduje, a tko nazaduje, razmotrili trendove u sektoru i predstavili naš pogled na promjene globalnog okruženja.

Ova je analiza napravljena između 31. ožujka 2017. i 31. ožujka 2016. te se u njoj prikazuje tržišna kapitalizacija poduzeća (u američkim dolarima) prema njihovoj državi podrijetla.

Svi tržišni podaci dobiveni su od agencije Bloomberg i nisu prošli nezavisnu procjenu društva PricewaterhouseCoopers LLP.