Radni ručak HUP-a s premijerom Plenkovićem

Premijer Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, gostovao je na 54. Radnom ručku HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, događanju koje već dugi niz godina tradicionalno u fokusu ima aktualne gospodarske teme o kojima poduzetnici imaju priliku izravno razgovarati s predstavnicima Vlade, ministarstava, agencija i drugih institucija

Uz premijera, na Radnom ručku su sudjelovali i potpredsjednica Vlade, ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martina Dalić; ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskoga sustava, Tomislav Ćorić; ministar zdravstva, Milan Kujundžić te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić.

Ključne teme rasprave odnosile su se na trenutno stanje hrvatskog gospodarstva, nužnost provođenja sveobuhvatnih reformi te važnost socijalnog dijaloga. Ovaj Radni ručak održan je pod generalnim pokroviteljstvom Wiener Osiguranja.

Gordana Deranja

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, pozdravila je provođenje porezne reforme ali i reakciju vlade u krizi oko Agrokora: “Vlada se u rješavanje ovog novog problema uključila odgovorno, gledajući širu i dugoročniju sliku. Vodeći računa o potrebi da se još uvijek slabo hrvatsko gospodarstvo zaštiti od novog potresa i nove krize u kratkom je vremenu pripremila zakon koji joj je otvorio mogućnost da se aktivno uključi u stabilizaciju poslovanja Agrokora. Takav pristup rješavanju neočekivanog problema i brzo rastuće krize nemamo priliku često gledati kada su u pitanju hrvatske Vlade. To dodatno ohrabruje naša očekivanja da će Vlada imati volje i odlučnosti provesti reforme u zdravstvu, obrazovanju, pravosuđu, javnome sektoru…”

Ivan Bračić

Ivan Bračić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika u svom je govoru rekao: “Iako tema Agrokora ne smije zasjeniti ostale važne teme za hrvatske poduzetnike, važno je istaknuti da su upravo u ovoj situaciji po prvi puta mali i srednji poduzetnici došli u središte fokusa jedne hrvatske Vlade. Gospodarska kriza koja je, nadamo se iza nas, ugasila je u malom i srednjem poduzetništvu oko 80 000 radnih mjesta. Istraživanja pokazuju da je za otvorenje dodatnih 1% radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima u EU potrebno kroz makroekonomske mjere osigurati rast realnog BDP-a od 1,1%. Znači, rast BDP-a od 1,1% generira rast broja zaposlenih u malom i srednjem poduzetništvu od blizu 6000. Hrvatskim poduzetnicima je i dalje velik izazov jačati svoju konkurentnost, stoga se nadamo brzoj provedbi ostalih nužnih reformi i nastavku stabilnosti političkog okruženja kako bismo kao društvo postigli još bolje rezultate.”

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković istaknuo je sljedeće: “Politička stabilnost zemlje temeljna je poruka koju želimo poslati javnosti, posebno kao odmak od turbulentne 2016. godine. Za postizanje veće konkurentnosti ključna je upravo ta pretpostavka, kao i za otvaranje novih radnih mjesta, veći rast i razvoj gospodarstva. Važna nam je i demografska obnova, pravna sigurnost, a sve to možemo postići ako u politikama koje provodimo i zakonima koje donosimo vodimo računa o društvenoj solidarnosti i pravednosti. Politika fiskalne stabilnosti i ostvarenje najnižeg do sada deficita te smanjenje udjela javnog duga pokazale su se kao dobre mjere i posebno je važno da nastavimo ovu racionalnu politiku proračunske discipline. Dobro je da nam rastu investicije, osobna potrošnja i industrijska proizvodnja jer svi ovi pokazatelji daju na znanje da je doprinos ovim trendovima dalo hrvatsko gospodarstvo te smo u situaciji da gospodarski rast pokrećemo na zdravim temeljima. Kvalitetan socijalni dijalog sa svim ključnim socijalnim partnerima preduvjet je nastavka ove dobre suradnje s hrvatskim gospodarstvom te ćemo ga nastaviti njegovati i održavati i u narednom razdoblju.”

Premijer se također u svom govoru osvrnuo i na situaciju u Agrokoru: “Rješenje ovog problema nismo mogli sagledati u okviru dostupnih zakonskih rješenja. Izvanredna situacija zahtijevala je i poduzimanje izvanrednih mjera. Sve što je Vlada napravila radila je u cilju stabilnosti i pronalaženja najboljeg rješenja u najbržem mogućem roku, onog rješenja koje će spriječiti neželjene lančane reakcije u hrvatskom gospodarstvu.”

Prethodni članakRBAnalize: U sjeni Agrokora gospodarstvo nastavlja rasti
Sljedeći članakBadel 1862 u prvom kvartalu sa 6 milijuna kuna dobiti