izvorno_small-midiHrvatska gospodarska komora (HGK) raspisala je, putem Zaklade “Izvorno hrvatsko”, natječaj za dodjelu sredstava za 2011. godinu kojima želi potaknuti kreativne timove i pojedince na proizvodnju novih kvalitetnih i prepoznatljivih hrvatskih proizvoda.

Natječaj započinje danas i traje do 29. siječnja 2011. godine, ističe se u priopćenju.

Prijave na natječaj za timove i pojedince mogu podnijeti isključivo pravne osobe, a sredstva se dodjeljuju s ciljem poticanja istraživačkog rada i inovatorstva u proizvodnji novih kvalitetnih i prepoznatljivih hrvatskih proizvoda, te povećanja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta.

Fond Zaklade “Izvorno hrvatsko” za 2011. godinu iznosi 250.000 kuna, a sredstva se dodjeljuju jednokratno.

Podrobnije informacije o natječaju mogu se naći na internetskoj stranici HGK, gdje će biti objavljena i obavijest o dodjeli sredstava najkasnije u roku od 30 dana nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva.

Zakladu “Izvorno hrvatsko” osnovala je HGK 1997. godine, a njezina je svrha osnaživanje nacionalne svijesti o potrebi i sposobnosti stvaranja vlastitih proizvoda utemeljenih na vlastitom znanju i tradiciji, poticanje proizvodnje i promocija takvih proizvoda, otvaranje novih radnih mjesta, te time doprinos ukupnom boljitku i prosperitetu hrvatskog društva.

Početna sredstva za rad osigurala je Komora, a Zaklada se kontinuirano financira iz sredstava prikupljenih provedbom Projekta vizualnog označavanja kvalitetnih hrvatskih proizvoda (znakovi „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“).

“Do danas je putem Zaklade dodijeljeno oko milijun i 75 tisuća kuna za potporu projekata. Zaklada je podržala širok spektar aktivnosti od tradicionalnih obrta kao što su bačvarstvo, svjećarstvo, izrada tradicionalnih suvenira, do dizajnerskih projekata u tekstilu i drugim materijalima, poljoprivrednih projekata u vinarstvu, smokvarstvu i peradarstvu, prehrambenoj industriji, informatici, automatizaciji i sl. Ovim putem želimo poručiti da se rad i izvrsnost isplati i da će prije ili kasnije biti prepoznata od šire zajednice, što za dobitnike sigurno ima barem jednaku težinu kao i sama činjenica da su nagrađeni konkretnim novčanim iznosom”, rekao je Ruđer Friganović, ravnatelj Zaklade “Izvorno hrvatsko”.