blagajna-maloprodaja-trgovina-ftdO oporavku trgovine na malo još uvijek prerano govoriti jer su blage pozitivne stope rasta posljedica prvenstveno baznog učinka, budući da je u studenom 2009. zabilježen pad prometa od trgovine na malo od 15,8%

Prema preliminarnim podacima Državni zavod za statistiku (DZS) promet od trgovine na malo porastao je u studenom ove godine u odnosu na isti mjesec lani realno za 2,5 posto, a nominalno za 3,8 posto.

Studeni je tako peti mjesec za redom u kojem se bilježi realni rast prometa na malo na godišnjoj razini. Promet od trgovine na malo tek je u srpnju ove godine porastao prvi put nakon 21 mjeseca u kojima se uzastopno bilježio pad na godišnjoj razini.

Blage pozitivne stope rasta posljedica su prvenstveno baznog učinka, budući da je u studenom 2009. godine zabilježen snažan pad prometa od trgovine na malo (realni pad od 15,8% godišnje). Rast je zasigurno obuzdan intenziviranjem negativnih trendova na tržištu rada, što izravno utječe na kupovnu moć stanovništva. Stoga je o oporavku maloprodaje još uvijek prerano govoriti.

Analitičari RBA navode da se slična kretanja u trgovini na malo mogu očekivati i prema posljednjim podacima za prosinac. Osim toga, pored baznog učinka, na maloprodaju će povoljno djelovati i ukidanje više stope tzv. kriznog poreza, čime su rasterećene skupine viših dohodaka s većim kapacitetom za potrošnju.

Budući da su prvu polovicu godine obilježile negativne stope rasta, utjecaj blagog porasta prometa u trgovini na malo u drugoj polovici godine trebao bi izostati te bi na razini cijele 2010. mogli zabilježiti realan pad od oko 2% godišnje, procjena je analitičara RBA koji ponovno ističu da se značajniji oporavak trgovine na malo može očekivati tek nakon oporavka tržišta rada. (Bankamagazin)