agrokomerc-midiPremijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić potvrdio je da je Agrokomerc iz Velike Kladuše kupila Razvojna banka FBiH.

Početkom ove godine Vlada FBiH donijela je Odluku o davanju prethodne suglasnosti Razvojnoj banci Federacije BiH za kupovinu nekretnina privrednog društva Agrokomerc d.d. Velika Kladuša na sudskom ročištu.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić u emisiji na Federalnoj televiziji potvrdio je da je Razvojna banka FBiH kupac Agrokomerca ističući kako su Agrokomerc “kupili od samih sebe”. On je rekao da su dugovi bili oko 100 milijuna KM te da je Razvojna banka FBiH ponudila onoliko novca koliko je potrebno da se zadovolje dioničari pri tome ističući da su “druge kompanije nudile više, ali da su odustale”.

Iz Vlade FBiH ranije je priopćeno da će novčana sredstva za kupovinu nekretnina osigurati Razvojna banka iz vlastitih sredstava kao i sredstva za plaćanje poreza i ostalih troškova vezanih za promet nekretnina. Isti slučaj je i sa sredstvima za osiguranje (depozit) za učešće u prodaji.

Cilj je bio da se kupovinom ove nekretnine osigura daljnje vlasništvo Agrokomerca čime bi bila zaštićena imovina i očuvano jedinstvo proizvodno-prerađivačke cjeline kompleksa prehrambene industrije. (klix.ba)