Ruske vlasti s početkom nove godine ograničile su prodaju piva. Riječ o mjerama kojima se zaoštrava borba protiv alkoholizma koji je u Rusiji ozbiljan problem.

Izmjenama zakona pivo je uvršteno među alkoholna pića, ograničena su prodajna mjesta na kojima se može kupiti pivo i zabranjena je prodaja noću, između 23 sata i 8 sati.

Pivo se sada prodaje samo u restoranima, barovima i trgovinama većim od 50 kvadratnih metara.

U prošloj godini porez na pivo povećan je za petinu, u ovoj godini ministarstvo financija planira povećanje za daljnjih 25 posto, a iduće godine za još 20 posto.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Rusi su u svjetskom vrhu po potrošnji alkoholnih pića. Istraživanje iz 2011. pokazalo je da je u Rusiji 25 posto smrtnih slučajeva kod muškaraca i šest posto kod žena povezano s ispijanjem alkohola.

Pivo je u Rusiji drugo najpopularnije piće iza votke. Prema podacima iz 2010. Rusi godišnje popiju 12,5 litara alkohola, od toga više od pet litara votke i oko četiri litre piva.

U 2011. u Rusiji je poslovala 561 pivovara. Među njima je bilo 40 velikih, uključujući Baltiku i Stary Melnik, 76 srednjih, 263 male pivovare i 182 pivnice koje su proizvodile vlastito pivo.

U 2010. domaća proizvodnja je smanjena za 5,1 posto, na 103 milijuna hektolitara, a 3,07 milijuna hektolitara je uvezeno. Usprkos padu proizvodnje, financijska vrijednost tržišta porasla je u dolarima za petinu, na oko 20 milijardi dolara (u rubljima za 16 posto, na 598 milijardi rublji). (Banka.hr)