Vlada Ruske Federacije donijela je odluku 20. kolovoza 2014. godine o izuzeću pojedinih proizvoda s liste poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zabranjenih za uvoz u Rusku Federaciju. To su mlijeko bez laktoze, mlađ lososa, sjemenski krumpir, luk, hibridni kukuruz šećerac i dodaci prehrani, izvijestili su iz HGK.

Podsjetimo, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin donio je Uredbu 560 “O primjeni određenih posebnih gospodarskih mjera kako bi se osigurala sigurnost Ruske Federacije” temeljem koje je, od 6. kolovoza 2014. godine, Vlada Ruske Federacije odlučila uvesti zabranu uvoza u Rusku Federaciju s rokom na godinu dana  poljoprivrednih proizvoda, sirovina i prehrambenih proizvoda podrijetlom iz SAD-a, Europske Unije, Kanade, Australije i Kraljevine Norveške, sukladno popisu uz Odluku.

Makroekonomski gledano paketom sankcija kojima je Ruska Federacija uzvratila na sankcijski režim EU-a i SAD-a, bit će ugrožen segment od oko 1,5% ukupnoga hrvatskog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (20-25 milijuna američkih dolara), naglašavaju u Hrvatskoj gospodarskoj komori, što temelje na podacima vanjskotrgovinske razmjene između Hrvatske i Rusije u posljednjem razdoblju.

Negativne posljedice mogu se očekivati, upozoravaju u HGK, i u povećanom pritisku kroz uvoz na hrvatsko tržište. Naime, druge države članice morat će pronaći nova tržišta za svoje proizvode, a jedno od njih može biti i hrvatsko.

Za sprječavanja većih poremećaja na jedinstvenom tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i mogućeg pada cijena, što je prouzrokovano zabranom izvoza u Rusiju, Europska komisija je najavila paket interventnih mjera u sektoru voća i povrća.

Osim reguliranja ponude na zajedničkom EU tržištu, potpora vrijedna 125 milijuna eura trebala bi imati za cilj stabilizaciju dohotka EU proizvođača voća i povrća, a pokrila bi razdoblje od kolovoza do studenoga 2014. godine. EK za sada nije predvidjela kompenzacije za agrume, uključujući mandarine, što je od važnosti za RH, a s obzirom na očekivani veliki urod mandarina i poteškoće u plasmanu.

HGK nudi pomoć svim proizvođačima u administraciji pri povlačenju 125 milijuna eura pomoći Europske Komisije za gospodarstva pogođena ruskim sankcijama.