pivo-proizvodna-traka-midiRuska vlada odlučila je ojačati nadzor nad upotrebom alkohola. Zato je promijenila zakon koji je alkoholna pića koja sadrže manje od 10 posto alkohola uvrštavao u hranu

Ruska vlada je u srijedu prihvatila zakon prema kojem se proizvodi koji sadrže manje od 10 posto alkohola uvrštavaju u alkoholne proizvode, umjesto, kao do sada, u hranu.

S promjenom zakona ruski predsjednik Dmitrij Medvedev najavio je rat alkoholizmu. Naime, omogućio je Ministarstvu nadzor nad prodajom piva jednak onome koji se provodi nad prodajom žestokih pića.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Rusije se troši dva puta više alkohola od kritične granice.

Žestoka pića su u Rusiji uvijek bila omiljena, osobito votka kao tradicionalno rusko piće, no posljednjih godina Rusi su se počeli “prebacivati” na “zdravije” pivo. Prodaja piva u posljednjem desetljeću porasla je za 40 posto, dok je prodaja votke pala za 30 posto.

Ruska vlada je već prošle godine pokušala smanjiti potrošnju piva s trostrukim povećanjem porezne stope pivarima. U planu je i povećanje poreza na votku za 120 posto i piva za dodatnih 80 posto.

Najave vlade zabrinule su najveće svjetske pivare, jer 80 posto ruskog tržišta kontrolira pet kompanija – ruske Baltika Breweries i SUN Interbrew, nizozemski Heineken, turski Efes Pilsen i južnoafrički SabMiller. (Bankamagazin)