Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas da se s tržišta povlači proizvod “Kraljevski med”, roka valjanosti veljača 2016., zemlje podrijetla Kina, uvoznika Medivital pharm iz Zagreba, jer je u tom proizvodu utvrđena prisutnost tadalafila, aktivne tvari u lijekovima koji se izdaju samo uz liječnički nadzor, a koji nije dopušten u proizvodima odobrenim kao dodaci prehrani.

Po podacima Ministarstva, riječ je o proizvodu Kraljevski med – dodatak prehrani, LOT: 0105, pakiranom u šest AL-vrećica po 10 grama koji su upakirani u papirnatu kutiju, oznake roka valjanosti veljača 2016., godine proizvodnje 2013., zemlje podrijetla Kina, uvoznika Medivital pharm iz Zagreba.

Za taj je proizvod putem HR RASFF sustava zaprimljena obavijest Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu tadalafila u koncentraciji 60,2 mg/kg (miligrama po kilogramu).

Prisutnost tadalafila nije dopuštena u proizvodima koji su odobreni kao dodatci prehrani, ističu iz Ministarstva.

“Klinička ispitivanja pokazuju da korištenje tadalafila u dozi od 5 do 20 mg djeluje na pojačavanje hipotenzijskog djelovanja nitrata te je strogo kontraindicirano korištenje tadalafila kod osoba koje koriste pripravke nitrata u bilo kojem obliku. Nuspojave koje se mogu javiti kod korištenja tadalafila su promjene u vidu ili potpuni gubitak vida, zvonjenje u ušima ili iznenadni gubitak sluha, bol u prsima, povraćanje, znojenje, gubitak daha, konvulzije, crvenilo lica, vrata ili prsa, glavobolja, proljev, bol u mišićima i prsima”, navodi se u priopćenju.

Tadalafil je aktivna tvar u lijekovima koji se izdaju samo uz liječnički nadzor i individualno utvrđivanje doza te nije dopušten za upotrebu u dodacima prehrani, kako je i propisano Pravilnikom o dodacima prehrani (NN 126/13) i Pravilnikom o tvarima koje se mogu dodavati hrani i koristiti u proizvodnji hrane te tvarima čije je korištenje u hrani zabranjeno ili ograničeno (NN 160/13).

“Uzimajući u obzir navedene nuspojave, kao i dodatnu opasnost za zdravlje ljudi, koja može nastati uslijed istodobnog uzimanja tadalafila s lijekovima sličnog djelovanja i pripravaka koji sadržavaju nitrate te činjenicu da proizvod sadrži tvar koja nije dozvoljena kao dodatak prehrani, proizvod može predstavljati rizik za zdravlje ljudi”, ističu iz Ministarstva.

Tvrtka Medivital pharm također je izvijestila potrošače da s tržišta povlači dodatak prehrani Kraljevski med, serijskog broja 0105, roka trajanja veljača 2016., “zbog osnovane sumnje u zdravstvenu ispravnost istog, s obzirom da je uzorkovanjem utvrđena nedozvoljena supstanca lijeka”.

Iz tvrtke mole kupce da taj proizvod vrate na mjesto kupnje i da ga više ne konzumiraju. (SEEbiz / Hina)