Hrvatska je napravila velik napredak u informatizaciji, ali još nedovoljno. Samo 17 posto Hrvata trguje preko interneta, a u zemljama Europske unije 43 posto, rekao je u Opatiji glavni direktor uprave za komunikacijske mreže i tehnologiju Europske komisije Zoran Stančič.

U sklopu međunarodnog skupa MIPRO-a i konferencije o digitalnoj agendi za Europu, ministar uprave Arsen Bauk istaknuo je napredak države u informatizaciji sustava, što građanima olakšava uvid u sve dokumente i povećava preglednost informacija.

Naveo je i primjer registra birača i činjenicu da je objava rezultata izbora internetom bila brža i dostupnija. Potrebno je, dodao je ministar, da se napredak tehnologije osjeti na svim razinama, posebice u lokalnim samoupravama.

Inicijativa Digitalni plan za Europu je jedna od sedam ključnih inicijativa Europske komisije predviđenih Strategijom Europa 2020. Cilj je ostvariti održive gospodarske i društvene pogodnosti na jedinstvenom digitalnom tržištu utemeljenom na brzom i ultrabrzom internetu te interoperabilnim aplikacijama.

Digitalni plan za Europu ima sedam prioritetnih područja među kojima su stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta, poticanje povjerenja i sigurnosti i brži pristup internetu, poticanje ulaganja, digitalne pismenosti, znanja i e-uključivosti te primjena ICT-a u rješavanju ključnih izazova društva. (HRT)